NOVA UPRAVA – PROBLEMI STARI

Porezna odbila HRT, prijeti im ovrha od 300 milijuna kuna

26.07.2012 u 13:43

Bionic
Reading

Središnji ured Porezne uprave (PU) odbio je HRT-u odgodu naplate 300 milijuna kuna na ime PDV-a, do okončanja postupka pred Upravnim sudom, pa su se sada, s obzirom da je bila riječ o žalbi na drugostupanjsko rješenje, stekli uvjeti da PU izda rješenje o ovrsi, uzme 300 milijuna s računa, čime bi se blokiralo poslovanje javnog RTV servisa, a u pitanje bi došla isplata plaća i svih drugih obaveza, doznajemo iz izvora bliskih Prisavlju

Podsjetimo, riječ je o dugu koji je nastao u periodu od 2004. do 2008. godine, za mandata Mirka Galića i Vanje Sutlića u trenutku kada je ministar financija bio Ivan Šuker iz HDZ-a.

Nakon što su krajem prošle godine dobili drugostupanjsko rješenje na HRT-u su zatražili odgodu izvršenja jer je pokrenut i postupak pred Upravnim sudom. U veljači ove godine, bivša Uprava ponudila je PU da upiše založno pravo na dio njihovih nekretnina (zgrada u Dežmanovom prolazu, u Biankinijevoj ulici, garaže na Savici i vile u kojima je smješteno dopisništvo u Dubrovniku).

Porezna je na to pristala, ali se ispostavilo da se ponuđene nekretnine u zemljišnim knjigama još uvijek vode kao društveno vlasništvo, a ne kao vlasništvo HRT-a, pa upis nije bio moguć. S Prisavlja potom pokreću postupak upisa na nekretnine od kojih je dio danas upisan, a dio još u postupku. Međutim, prije nekoliko dana iz PU stiže negativan odgovor na prijedlog da se naplata odgodi do okončanja sudskog postupka.

Da je odbijenica iz PU stigla, potvrdio nam je u kratkom razgovoru i Domagoj Novokmet, v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, kazavši kako se 'teoretski ovrha može dogoditi', ali je i izrazio uvjerenje da do toga neće doći jer je 'HRT u intenzivnim pregovorima s Ministarstvom financija da se taj slučaj riješi'.

Osim duga za PDV, HRT je u tom četverogodišnjem razdoblju imao i 20 milijuna kuna duga za neplaćene poreze i doprinose na plaće i otpremnine, na što je država obračunala 56 milijuna kuna zatezne kamate, pa se ukupno dugovanje HRT-a popeo na 376 milijuna kuna. Za 76 milijuna kuna HRT je odlučio iskoristiti mogućnost reprograma u 30 mjesečnih obroka, dok je za preostalih 300 milijuna uložena žalba u kojoj se tražila odgoda izvršenja naplate kod Porezne uprave i pokrenut spor na Upravnom sudu.

Na HRT-u su uvjereni da 300 milijuna nisu dužni platiti jer do 1. siječnja 2010. godine, kada je izmijenjen Zakon o PDV-u, u njemu nije stajalo da je RTV pristojba jedna od kategorija na koju se PDV naplaćuje i ima li HRT sukladno tome pravo na korištenje odbitaka od pretporeza.

Odluči li PU izdati rješenje o ovrsi, s ekonomskog stajališta to bi za HRT teoretski mogao značiti - ključ u bravu. Naime, kako doznajemo od upućenih u cijeli slučaj, uzimanje 300 milijuna odjednom dovelo bi na dulji period u pitanje isplatu plaća i plaćanje obveza prema dobavljačima.

Kako misli riješiti situaciju s Ministarstvom financija, Novokmet nije želio otkriti pozivajući se na službenu tajnu, ali je još jednom izrazio nadu da do ovrhe neće doći.

No HRT-ova iskustva s poreznicima iz bliže prošlosti govore suprotno. Naime, valja se sjetiti ljeta 2011. godine kad je u jednom danu PU ovrhom s računa HRT-a skinula 50 milijuna kuna na ime neplaćenog PDV-a iz 2002. godine.