POLEMIKE U SLOVENIJI

'Porez na nezdravu hranu ugozit će siromašne!'

04.08.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Slovenska oporba skeptična je prema prijedlogu vlade o uvođenju posebnih trošarina na nezdravu hranu po uzoru na neke druge zemlje u Europskoj uniji, poput Danske i Mađarske

Rudolf Petan, zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi oporbeni čelnik Janez Janša, u otvorenom pismu vladi ustvrdio da bi oporezivanje tzv. nezdrave hrane dodatno ugrozilo životni standard građana najpogođenijih ekonomskom krizom i 'neodgovornim vođenjem države', za što je kriva aktualna vlada premijera Boruta Pahora, navode u četvrtkak slovenski mediji.

Iako se planirano uvođenje poreza na slastice i zaslađena bezalkoholna pića populistički opravdava novom zdravstvenom politikom, riječ je isključivo o namjeri vlade da osigura novi proračunski prihod jer je prehrambene navike onih koje je kriza najteže pogodila teško na taj način promijeniti, naveo je u pismu ministarstvima zdravstva, financija i gospodarstva Petan, pitajući se ima li vlada plan stimuliranja potrošnje zdrave hrane te tko će određivati koja je hrana zdrava, a koja nezdrava.

Prijedlog vladinog povjerenstva za zdravstvo i ministra za zdravstvo Andreja Marušiča o uvođenju trošarina na nezdravu hranu, kakve se naplaćuju za duhanske proizvode i alkohol, podržala je zdravstvena struka, ali uz upozorenje da bi na taj način dobivena sredstva trebalo usmjeriti u edukaciju za promjenu životnog stila i načina prehrane. Po njihovoj ocjeni, na taj bi način mogao biti usporen trend rastuće pojave pretilosti kod mlađih generacija koja je i glavni uzročnik velikog porasta dijabetesa među mlađom populacijom, ali i ostalih bolesti koje prate preveliku tjelesnu težinu.

Prema službenim istraživanjima slovenskog Zavoda za zaštitu zdravlja, postotak djece u dobi od 6 do 19 godina koja imaju pretjeranu tjelesnu težinu ili pate od pretilosti rapidno se povećava. Takve je djece 1987. godine u Sloveniji bilo 15 posto, a sada ih je skoro trećina. Kao glavni uzroci navode se promjene u načinu i kvaliteti prehrane, u kojoj su jako zastupljene slastice i pića s velikom količinom šećera, pa već postoje i prve klinike za odvikavanje djece od ovisnosti određenom hranom.