oporba jasna

Porazno izvješće Europske komisije o pravosuđu, u Saboru rasprava: Očito smo na najboljem putu da hrvatsko pravosuđe definitivno dotakne dno dna

09.07.2021 u 14:57

Bionic
Reading

Najnoviji izvještaj Europske komisije, koji pokazuje da je nepovjerenje građana u neovisnost sudstva u Hrvatskoj najveće u Europskoj uniji, u petak se komentirao u Saboru, a oporbeni zastupnici ocijenili su da je Hrvatska na najboljem putu da njezino pravosuđe dotakne dno dna

HDZ-ov Dražen Bošnjaković vjeruje da će rezultati biti bolji i da će se percepcija popraviti.

"U uvjetima kada imate slučajeve sudaca u Osijeku i Splitu zaista ne možete očekivati percepciju koja ni prije nije bila Bog zna kakva i sigurno ne možemo očekivati da u ovom trenutku bude dobra", izjavio je Bošnjaković novinarima u Saboru te izrazio uvjerenje da će stvari koje će se u budućnosti raditi u pravosuđu pridonijeti boljoj percepciji.

Rekao je i da percepciju, iako je važna, treba odvojiti od činjenica koje govore da ima svega 0,27 posto prigovora na rad sudova, oko četiri i pol tisuće, od ukupno 1,65 milijuna predmeta.

Vjerujem da proces reforme pravosuđa nezadrživo ide naprijed, smatra Bošnjaković.

Što država bude uređenija, a postupanja u svim segmentima bolja, to će kvaliteta rada pravne države uroditi manjim brojem predmeta. Problem je i dugotrajnost rješavanja premeta, ali digitalizacija, koju je počela uvoditi Vlada Andreja Plenkovića, postupno će dovesti do njihova ubrzanja, rekao je.

Podsjetio je da ima nekoliko tisuća predmeta koji traju više od 10 godina i dodao da u ukupnoj masi od 1,6 milijuna predmeta to nije toliko značaj broj. Međutim, fokus javnosti je upravo na njima jer je riječ o razvikanim procesima poput onih protiv Ive Sanadera ili Branimira Glavaša. To baca sjenu na veliki broj sudaca koji u primjerenim rokovima rješavaju predmete, ocijenio je Bošnjaković.

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe SDP-ov Mišel Jakšić istaknuo je da "građani definitivno percipiraju da ima upliva politike u pravosuđe, kao i gospodarskih, ali i kriminalnih interesa".

Očito smo na najboljem putu da hrvatsko pravosuđe definitivno dotakne dno dna, upozorio je.

Jakšić (SDP): Gdje su sada oni koji su tvrdili da je u hrvatskom pravosuđu sve savršeno?

Gdje su sada svi oni koji su prije tjedan-dva punili medijski prostor s pričama o Zlati Đurđević, o tome kako je sve savršeno, a da oporba sve što je dobro relativizira i kako mi želimo napraviti državni udar, upitao je Jakšić i dodao kako bi najbolje bilo da "sada nešto o tome kaže ekipa s Vrhovnog suda, Miroslav Šeparović s Ustavnog suda, pa i kolege iz Kluba HDZ-a na čelu s Brankom Bačićem koji su toliko žestoko branili pravosuđe kao da je najsavršenije na svijetu".

"Danas su nam ljudi iz Europske komisije, s kojima je Andrej Plenković navodno jako dobar, poslali dokument da to baš nije tako. Znači, netko laže, a brojke pokazuju da lažu oni“, poručuje Jakšić.

Jakšić je ocijenio da to izvješće pokazuje da ništa u hrvatskom pravosuđu ne ide dobro.

"I uhićenja u Zagrebu se događaju kada cara više nema pa se carstvo počelo raspadati i svi smo sada zaboravili da smo bili u nekakvim koalicijama i poslovnim i političkim odnosima, ali od HDZ-a nas ništa ne iznenađuje jer oni obično u roku od godine dana zaborave tko im je bio predsjednik nakon što ga izbace iz stranke", ustvrdio je.

Jakšić smatra i da suci ne bi trebali biti najzaštićeniji u državi nego da bi se i njihov rad, ali i njihova imovina trebali propitivati, a ne da imaju stav 'nitko nam ništa ne može'.

Zastupnik Nikola Grmoja (Most) upozorio je da se na svakom koraku vidi da se suci druže s onima protiv kojih se vode procesi.

"Svjedočimo da procesi traju i više od 10 godina i često imamo spektakularna uhićenja bez pravosudnog epiloga. To je ono što me zabrinjava, a što kaže Europska komisija mi je potpuno irelevantno jer sami na svojoj koži osjetimo kakvo nam je pravosuđe", kazao je.

Ocijenio je da postoje problemi s neovisnošću i DORH-a i USKOK-a i svih institucija progona, kao i pravosuđa u cjelini.

"To je ključni problem za čije rješenje je potrebna promjena vlasti, da dođe poštena i odgovorna vlast, i potrebna nam je promjena mentaliteta“, zaključio je Grmoja.