MINISTAR JAKOVINA O PROSVJEDIMA MLJEKARA

‘Poraženi na izborima prosvjedima radikaliziraju situaciju’

20.02.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponovio je stav po kojem nema pregovora s dijelom nezadovoljnih proizvođača mlijeka koji su već šesti dan na cestama, zahtijevajući veću otkupnu cijenu mlijeka, smatrajući njihove pozive ‘ultimativnim zahtjevima’

‘Ministarstvo poljoprivrede ne pregovara o cijeni mlijeka jer nije u mogućnosti zakonskim ili bilo kakvim drugim aktom odrediti cijenu mlijeka. Rješavanje problema na cesti nije rješavanje problema mljekarske industrije. Ne govorim o problemima koji su nastali danas, jučer ili prije 50 dana, otkako sam postao ministar, nego o dugogodišnjim problemima u hrvatskom agraru koji su sad kulminirali’, rekao je ministar Tihomir Jakovina u pauzi saborske rasprave o proračunu.

Nije želio ulaziti u legitimnost prosvjeda, rekavši da poljoprivredni proizvođači imaju pravo iskazati svoje nezadovoljstvo, no upozorio je da su prosvjedima koji traju šesti dan ‘velike štete napravljene proizvođačima mlijeka, prerađivačima i drugim subjektima u gospodarstvu’.

Nije rješenje blokirati prometnice, nije rješenje dalje potpirivati nezadovoljstvo, u jednom dijelu i opravdano, na način da ima političku konotaciju i da nema artikulirane stavove, da se neprestano spominje cijena od 2,30 kuna, jer to ne stoji. I mljekare i udruge proizvođača su se složile da će se postići model izračuna otkupne cijene mlijeka i ne govorimo nigdje više o 2,30 kuna’, tvrdi ministar Jakovina.

Za politiziranje je optužio Hrvatsku poljoprivrednu komoru (HPK) i njezinog predsjednika Darka Grivičića, rekavši da upravo ‘Komora potpiruje prosvjede i izlazak na ulicu’.

Na upit o tome govori li da iza prosvjeda stoji HSS, odgovorio je da ‘ne govori o stranci, nego o Grivičiću i HPK-u’. ‘I sami znate njihov politički stav, način rada, ali i pripadnost određenim političkim strankama i grupacijama’, odgovorio je Jakovina.

Ipak je upozorio da ‘po nekim županijama oni koji nisu dobili mandat 4. prosinca vide priliku za radikaliziranje situacije te plasiraju dezinformacije i pozivaju što više ljudi na cestu’. Ocijenio je to pritiskom na njega i Vladu.

‘Treba shvatiti ozbiljnost situacije i činjenicu da se to ne može riješiti na cesti i blokadom prometnica, nego argumentiranom raspravom na mjestima na kojima se to radi’, zaključio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.