RADIMIR ČAČIĆ, 'NEDJELJOM U DVA'

'Porast nelikvidnosti zaustavit ćemo za šest mjeseci'

17.07.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Treba nam šest mjeseci da zaustavimo porast nelikvidnosti, godinu dana da srežemo nelikvidnost za 35 do 50 posto, a nakon dvije godine moći ćemo normalno funkcionirati tako da pojam nelikvidnosti kod nas ne bude babaroga, rekao je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, najavljujući djelovanje tzv. Kukuriku koalicije u slučaju pobjede na parlamentarnim izborima

Gostujući u emisiji 'Nedjeljom u dva' Aleksandra Stankovića, Čačić je izrazio optimizam u pogledu izborne pobjede, utemeljen na činjenici da je sastav saveza četiriju stranaka – SDP, HNS, HSU, IDS - još na prošlim izborima osvojio većinu od 79 zastupnika. Pobjeda nije ostvarena jer tada to nije bilo realno, s obzirom da HSU nije imao ambicije, niti je slao takve signale ostalim strankama.

'Vjerujem i dijelim mišljenje velike većine hrvatskih građana da vladajuća koalicija danas ima bitno lošiji rejting od onoga na izborima 2007. Zato sam stava da ako ponovimo rezultat, bit će to čista pobjeda saveza', rekao je Čačić.

Odgovarajući na pitanje o trenutačnom rastu popularnosti HDZ-a, Čačić je doveo u pitanje vjerodostojnost raznih anketa kojima su suprotstavljeni rezultati 'dubinskih analiza' i istraživanja te sugerirao da se popularnost ne odnosi na rezultate vezane uz stanje u gospodarstvu. Osim toga, najavio je, nelikvidnost će strahovito eksplodirati.

'Nelikvidnost je karcinom svakog gospodarstva. Imamo strahovitu eksploziju – gospođa Kosor startala je s 19 milijardi kuna na početku 2009, a sada smo na 40 milijardi. To je unutrašnja nelikvidnost, koja dovodi do toga da imate preko 70.000 ljudi koji rade, a ne primaju plaću; dodajte na to zakon o kaznenoj odgovornosti poslodavaca kojim se šalje poruka - otpuštajte odmah jer biste mogli završiti u zatvoru', rekao je Čačić, dodajući da država mora odmah početi podmirivati svoje obveze te snažno pokrenuti investicijski ciklus.

U budućoj vladi Čačić bi bio zamjenik predsjednika vlade zadužen za regionalne projekte. Kaže da funkcije nisu unaprijed određene, iako je 'poznata slika tko će što raditi', a utjecaji i omjeri podijeljeni su sukladno izbornoj listi.

Čačić je potvrdno odgovorio na pitanje hoće li biti 'gromobran za nepopularne odluke', kao što je to bio Slavko Linić u bivšoj vladi. Uvjeren je da je Linićeva uloga bila izuzetna i da je za to trebalo imati sposobnosti, snage, kičme.

'Da, to će se morati napraviti. Jedan od najvećih problema, što je potpuno diskreditiralo ovu vladu, je da oni nisu bili u stanju reći istinu ljudima. To će u velikoj mjeri biti moja uloga, ali vjerujem da postoji ozbiljan prostor da istovremeno pružimo i snažniji optimizam i nadu. Dakle, nisu samo radikalne reforme i rezovi, nego istovremeno i snažni porast', rekao je Čačić.

Zašto je kuna tako skupa?

Dva su razloga za skupoću hrvatskog novca – (ne)sposobnost vlade i iznosduga. 'Jako smo rizični, ali ne zbog visine zaduženosti, nego zato štoje vlada ocijenjena kao potpuno nesposobna. Vlada ne vodi zemlju izkrize, ona priča a ne radi, to nam je čovjek lijepo rekao, došao iispričao nam oči u oči', rekao je Čačić u kontekstu iskustava smeđunarodnim financijskim institucijama.

Uloga vlade, napomenuo je predsjednik HNS-a, jest i da kaže da u neproduktivnu javnu potrošnju ne može više dati ni kune, pri čemu snažno mora rasti realni sektor proizvoda roba i pružanja usluga kako bi hrvatska produktivnost postala prosječna i iznadprosječna u odnosu na konkurente.

Građani će biti prisiljeni na odricanja, ali se pritom neće smanjiti njihove mirovine i plaće, koje će ostati iste dok 'cijela država ne počne disati na drugi način'.

Čačić smatra da ministrica Martina Dalić ocrtava aktualnu vladu: nije lider jer nije u stanju voditi procese, već ih samo pratiti.

'Ova vlada se ne odupire jako kad je netko vodi i crta joj... Tek kada pala međunarodna odluka - gospodo u Hrvatskoj, ili počnite čistiti ili ne spadate u naše društvo - tog trenutka je gospođa Kosor prihvatila da to ide tako', rekao je Čačić, govoreći o tzv. uspjesima akualne vlade. Ukazao je pritom na nevjerojatnu činjenicu da HDZ često u Saboru voli napomenuti kako oni čiste svoje, za razliku od SDP-a i HNS-a. 'Pa ne hapsi HDZ, niti bi trebao hapsiti SDP niti HNS! Policija, USKOK, sudovi, odvjetništvo, pravosudni sustav - moraju djelovati neovisno. Sama pomisao da se to brka, da se želi poručiti da smo mi država u kojoj partije ili stranke direktno naređuju i utječu, opasna je i tragična', rekao je Čačić.

HNB i 'švicarci'

Čačić misli da je donja granica odluke HNB-a trebala biti limitvalutnih klauzula na euro i da se to mora dogoditi – 'da se ne igramo sjenom, frankom, mađarskom forintom'. Ozbiljan razgovor s bankarskimsustavom, između HNB-a i države, o definiranju gornje graniceprosječnog rizika trebao bi se obaviti; time se neće nadoknaditi štetekoje su građani sami sebi nanijeli, ali će im se garantirati da te šteteneće rasti.

Tomislav Karamarko je pak odradio veliki posao, iako je imao i on svojih eskapada, kazao je Čačić, navodeći da je Karamarko igrao direktno političku igru 'u dealu s Hebrangom, Matošićem i ekipom u Saboru, što je potpuno neprimjereno i nemoguće u ozbiljnoj zemlji da se ministar unutrašnjih poslova stavlja u poziciju blaćenja političkih suparnika'.

Govoreći o svom odnosu s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, naveo je da s njim ima jako dobro iskustvo i od samog početka dobru komunikaciju. 'Zoran apsolutno razumije potrebu da se kompetentno vodi gospodarska politika', zaključio je Čačić, koji će nositi izbornu listu u 3. izbornoj jedinici.

Što se tiče kritika iz SDP-a da bi bilo bolje da se Čačić povukao jer ga opterećuje krimen odgovornosti za kobnu prometnu nesreću, Čačić odgovara da takvih kritika ima i u HNS-u, no da je pravo birača da procijene što je za njih važno, što čovjeka diskvalificira i ima li kvalitete za vođenje ove zemlje.

Zbog dojma koji ostaje unatoč tome što je višegodišnja istraga DORH-a, inicirana na Čačićev zahtjev, pokazala da ne postoji ni zrno sumnje u sukob interesa ili mutne poslove, predsjednik HNS-a nakon izborne pobjede izaći će iz vlasništva tvrtke Coning, a ostat će samo u onom dijelu koji ne može nitko osporiti - 'turističkom sektoru koji se zove vlasništvo nad hotelima'.