SVI IH IGNORIRALI

Popričali smo s gej parom koji tuži Hrvatsku jer im ne da posvojiti dijete

12.05.2017 u 12:37

Bionic
Reading

Prije nekoliko tjedana Upravni sud u Zagrebu zaprimio je prvu tužbu protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije homoseksualnog para u životnom partnerstvu jer im je odbijen pristup sustavu posvajanja djeteta. Tužbu je u ime Josipa i Marka (prava imena poznata redakciji) podnijela odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić nakon što je nadležni Centar za socijalnu skrb najprije odbio njihov zahtjev, a nakon toga resorno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nije našlo shodnim ni odgovoriti na njihovu žalbu

'Sve to počelo se odigravati prije godinu dana, kad smo stigli u Centar sa svom potrebnom dokumentacijom. Primili su nas kako dolikuje, ali nakon više od mjesec dana nismo dobili nikakav odgovor u kojem smo očekivali da nas se pozove na razgovor za procjenu. Kad smo pisanim putem zatražili pojašnjenje, odgovoreno nam je da smo mi u životnom partnerstvu i da zakon ne predviđa da možemo posvojiti dijete', objašnjava Josip za tportal.

No to ih nije pokolebalo jer ni Obiteljski zakon, a ni Zakon o životnom partnerstvu, ne propisuje tko sve ima pravo na posvojenje, pa bi zakonske pretpostavke koje vrijede za bračne drugove trebale vrijediti i za one koji su u životnom partnerstvu.

'Stoga smo odlučili preko odvjetnice uputiti žalbu u nadležno ministarstvo, ali oni nisu našli shodnim ni odgovoriti na naš zahtjev pa smo odlučili ići s tužbom prema Upravnom sudu. To nije nešto smo željeli, ali smo bili prisiljeni', istaknuo je Josip.

Napominje da nisu očekivali da će se sve toliko zakomplicirati, nadali su se da će nakon što prođu procjenu u Centru za socijalni rad, ući u registar posvojitelja, a oni su zapeli već na prvom koraku. Obojica su visokoobrazovani u ranim tridesetima, zaposleni su i prošli su edukaciju u udruzi Adopta koja posvojitelje priprema na roditeljstvo.

'Tužni smo što se sve tako odigralo, ali se nadamo da će naša tužba biti pozitivno riješena i da ćemo naići na suca koji će imati razumijevanja i koji će gledati dugoročno i da se neće sramiti svoje presude za dvadeset godina. Ako pak ishod ne bude povoljan po nas ići ćemo u pravnoj borbi i do Europskog suda za ljudska prava jer Hrvatska je dio EU, a u 16 zemalja omogućeno je posvajanje istospolnim parovima. Riječ je uglavnom o zemljama koje su uvele bračnu jednakost između parova koji su u braku i životnom partnerstvu', pojasnio je Josip.

Optimizam ih, premda je priča o posvajanju u startu krenula krivo, ne napušta. Vjeruju, kaže, u pozitivan ishod u kojem će on i Marko jednog dana biti roditelji nekom djetetu koje je, ne želeći to, ostalo bez skrbi svojih bioloških roditelja.