NEBO SE OTVORILO

Poplavljena rodna kuća Josipa Broza Tita

26.06.2016 u 12:37

Bionic
Reading

U nevremenu koje je u kasnim večernjim satima u subotu zahvatilo Krapinsko-zagorsku županiju, posebno njezin zapadni dio i Kumrovec, u deset minuta pale su velike količine kiše koje su poplavile gotovo sve objekte u Etno muzeju Staro selo i Titovu rodnu kuću kao i više desetaka objekata u mjestu te otklanjanje šteta još uvijek traje

Prema riječima zapovjednika DVD-a Kumrovec Maria Lončara, kiša koja je silovito padala desetak minuta poplavila je rodnu Titovu kuću u kojoj je bilo četrdesetak centimetara vode. Kako je rekao, ništa bolje nisu prošli ni ostali objekti u Etno muzeju Staro selo. Otklanjanje štete trajalo je cijelu noć i još uvijek je u tijeku.

Osim objekata u Etno muzeju Staro selo, Lončar ističe da je poplavljeno i tridesetak objekata u cijelom Kumrovcu kao i trgovački centar u središtu mjesta. Silina kojom je kiša padala, uz nešto malo tuče, nezapamćena je na ovim prostorima, rekao je Lončar. Prema njegovoj procjeni štete će se sanirati danas cijeli dan kao i idućih dana.

Osim poplavljenih objekata prijavljena su i dva manja požara, odnosno zadimljenje instalacija od udara groma u jednom stambenom objektu u Kumrovcu. Prema informacijama iz Centra 112 problema je bilo i u drugim mjestima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Voda je ispumpavana i iz obiteljskih kuća u Zagorskim Selima i Desiniću. Problema je bilo i u prometu budući se u mjestu Jertovec drvo srušilo na cestu.