I DALJE TEŠKO U SLAVONIJI

Poplave ugrožavaju pitku vodu

02.06.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Državni centar 112 izvijestio je jutros o djelovanju nadležnih službi vezano uz poplave.

Do sinoć u 21,20 sati ŽC 112 Osijek primio je na desetke dojava o intervencijama na terenu na području Osječko-baranjske županije.

Javna vatrogasna postrojba (JVP) Beli Manastir te dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Valpovo, DVD Đakovo i DVD Belišće svim su snagama angažirani na intervencijama ispumpavanja vode i uklanjanja stabala s prometnica na poplavljenim područjima.

Ekipe DVD Našice obavljali su ispumpavanje vode u mjestima Koška i Našički Markovac te su radile na gradnji zečjih nasipa u Bokšić lugu.

Policija iz Bijelog Manastira obavijestila je ŽC 112 Osijek kako se u Batini, u Ulici Sv. Ivana Nepomuka odronilo brdo na obiteljsku kuću, u kojoj je ostala zatrpana jedna starija ženska osoba. Intervencijom vatrogasaca, policije i Hitne pomoći Beli Manastir osoba je spašena i prevezena u KBC Osijek na daljnju hospitalizaciju.

Oko 23,40 sati dojavljeno je da je došlo do izlijevanja vode u Tenji kod Osijeka, što je dovelo do plavljenja nekoliko objekata. Odmah je angažiran bager tvrtke Cesting koji je prokopao kanal i tako spriječio daljnje prodiranje vode.

ŽC 112 Slavonski Brod primio je rano popodne dojavu o klizištu udaljenom 5 do 6 metara od kuća u Pribudovačkoj ulici, u naselju Košarevac u Slavonskom Brodu. Policijski djelatnici Policijske uprave brodsko-posavske utvrdili su da je zemljište širine 20-ak i visine 15-ak metara otklizalo oko 100 metara, te da postoji mogućnost pokretanja i drugog dijela zemljišta. Ugrožena je jedna kuća.

Odron zemlje u Grižićima došao je u blizinu državne ceste broj D505 za Požegu, ali ne ugrožava obližnje kuće, a o događaju su obaviješteni Policijska uprava i Hrvatske ceste.

Iz dijela naselje Slobodnica evakuirano je četiri obitelji, dok se u naselju Vrpolje priprema evakuiranje Perkovačke ulice. Izrađeno je oko 500 metara zečjeg nasipa u Vrpolju, gdje su do sinoć poplavljene tri ulice.

Prema informacijama Hrvatskih voda upućena je ekipa u ljudstvu i mehanizaciji u Cigleniku gdje nedostaje dio nasipa. U Ulici Svetog Lovre postavljene su vreće s pijeskom te se mehanizacijom pročišćava odvodni kanal. Ekipe u ljudstvu i mehanizaciji u suradnji s djelatnicima Hrvatskih željeznica (HŽ) saniraju nakupine koje smanjuju prohodnost vode na željezničkom mostu na Glogovici.

JVP grada Slavonskog Broda imala je 50-tak intervencija na ispumpavanje podruma.

DVD Nova Gradiška zaprimila je 30-ak dojava za ispumpavanje podruma.

Popodne oko 14,20 sati DVD Oriovac angažiralo je svu raspoloživu tehniku i ljudstvo na obranu nasipa uz rijeku Orljavu uz naselja Ciglenik i Bečic.

Iz Državne urave za zaštitu i spašavanje (DUZS) je dopremljeno 50 kreveta, podmetača i deka poradi zbrinjavanja evakuiranog stanovništva. Po 20 kreveta, podmetača i deka otpremljeno je za zbrinjavanje stanovništva u Vrpolju i Slobodnici dok je 10 kompleta otpremljeno u Podcrkavlje.

Na području općine Podcrkavlje iz poplavom ugroženih kuća izmještene su dvije obitelji. U općini Sibinj izmješteno je pet obitelji koje su smještene kod rodbine, a u općini Vrpolje izmješteno je 15 obitelji, a izmještanje je još u tijeku.

Zavod za javno zdravstvo uzeo je na analizu uzorke vode te ustvrdio kako voda nije za piće na području Nove Gradiške, Odvoraca, Dragalića, Rešetara i Bogićevaca.

Tijekom dana u Hrvatskim vodama u Slavonskom Brodu održan je sastanak najodgovornijih osoba iz Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Brodsko-posavske županije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje u vezi s novonastalom situacijom.

Aktivirano je 40 pripadnika Civilne zaštite, uključujući i ronioce, a u pripravnosti su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

ŽC 112 Slavonski Brod kontinuirano obavještavao je građane o trenutačnom stanju i mjerama koje se poduzimaju.

ŽC 112 Požega izvijestio je kako su djelatnici Hrvatskih voda djelovali u naseljima na području požeštine u koje je ušla voda i to: Vidovci, Dolac, Novo selo, Lukač, Zdenkovac, Djedina Rijeka i Požeška Koprivnica.

Zatražena je i pomoć zbog naplavljene vode u podrumima i bunarima i to u naseljima Brodski Drenovac, Poreč, Dervišaga, Pakrac, Ratkovica; Kutjevo, Gradac; Kuzmica, Novo Selo, Stari Mihaljevci, Radovanci, Pleternica, Požega, Zakorenje i Kaptol.

ŽC 112 Virovitica primio je obavijest kako je na području distributivnog područja PAPUK d.o.o. Orahovica došlo do zamućivanja vode. Pojačana je kontrola ispravnosti, a prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pitku vodu potrebno je prokuhati prije upotrebe.

JVP Slatina je tijekom jučerašnjeg dana ima više intervencija ispumpavanja podruma i probijanje cijevnog propusta ispod prometnice u Slatini.

Iz DVD Suhopolja je dojavljeno da su u Borovi ispumpavali vodu iz podruma, a u Pivnici su imali postavljanje vreća s pijeskom oko kuće.

Sinoć iza 22 sata došlo je do puknuća mosta Klokočevac na županijskoj cesti ŽC 4030, te je zatvoren prometa tim mostom.

U ŽC 112 Vukovar doznaje se da su sinoć pripadnici DVD Babina Greda u ulici V. Nazora postavljali zečji nasip dužine 60-tak metara te su imali intervencije na ispumpavanju.

Oko 18,30 sati dojavljeno je kako je došlo do izlijevanja rijeke Bosut te da prijeti ulasku u kuće.

ŽC 112 Bjelovar izvijestio je kako je JVP Daruvar do 21 sat imao 15-tak intervencija zbog ispumpavanja bunara i podruma na području Daruvara i Sirača.