BIBLIJSKI SCENARIJ

Poplave u Australiji uzele i drugu žrtvu

03.01.2011 u 09:27

Bionic
Reading

Vojska i spasilačke službe u ponedjeljak su pomagale stanovništvu sjeveroistoka Australije zahvaćanom najtežim poplavama dosad, u kojima su poginule dvije osobe, dok bi u nekim regijama najgore tek moglo uslijediti

Vlasti procjenjuju da je 200.000 ljudi zahvaćeno poplavama koje je izazvao nagli porast vodostaja rijeka koje su poplavile 22 mjesta i pokrile površinu veliku poput Francuske i Njemačke zajedno.

U ponedjeljak je vojska zrakoplovima prevozila hranu i lijekove prema Rockhamptonu, gradu na obali sa 75.000 stanovnika u državi Queensland, kojem prijeti potpuna izolacija.

'Izgleda kao da je Rockhampton usred mora', rekla je premijerka Queenslanda Anna Bligh nakon nadlijetanja regije. Zračna luka je zatvorena, a voda je blokirala ceste južno i zapadno od grada.

Predsjednica australske vlade Julia Gillard rekla je da će novac hitno biti isplaćen najzahvaćenijim sektorima. Za nekoliko gradova regije to su najteže poplave u povijesti, rekla je premijerka, koja je u petak posjetila sjeveroistok zemlje.

Spasilačke službe u ponedjeljak su pronašle tijelo muškarca koji je nestao u subotu.

U nedjelju je policija pronašla tijelo žene koja se utopila kada joj je auto odnijela bujica. Policija je iz tog auta uspjela spasiti jednu odraslu osobu i troje djece, ali ne i tu ženu.

Od kraja prosinca u Australiji je od posljedica jakih kiša i poplava smrtno stradalo devet osoba.