HSP UPOZORAVA

'Poplave na Neretvi uzrokovane su zabranom eksploatacije šljunka'

07.04.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Do poplava koje su se prošle godine dogodile na Neretvi i na Savi ne bi došlo da Zakonom o vodama nije zabranjena eksploatacija šljunka i pijeska. Tvrdi to HSP, čiji je predsjednik Daniel Srb upozorio na mala gospodarstva i obitelji koje više ne mogu legalno eksploatirati šljunak

Postojeći Zakon o vodama zabranio je eksploataciju šljunka i pijeska na hrvatskim vodama, iako se ta eksploatacija desetljećima vršila na Savi, Dravi, Dunavu, Kupi i Neretvi.

'Hrvatska je jednim ovakvim nepromišljenim potezom uništila mala gospodarstva, a obitelji koje su se bavile tim poslom zbog administrativnog akta postat će beskućnici. Volio bih da je u pitanju nemar, ali mislim da je u pitanju pogodovanje uvoznicima', ustvrdio je HSP-ovac Daniel Srb

Naime, iako je s hrvatske strane rijeka eksploatacija zabranjena, ona se i dalje bez problema vrši na istim rijekama, ali s druge strane granice, bilo na bosanskoj, bilo na srbijanskoj strani.

'Tako se stimulira uvoz šljunka i pijeska, a Hrvatska kupuje šljunak i pijesak za izgradnju hrvatskih građevinskih projekata. Tako je, primjerice, za izgradnju koridora 5C uvezeno čak 8 milijuna kubnih metara od 9 milijuna kubnih metara pijeska', nadodao je Srb, ustvrdivši da tu ima posla i za USKOK, ali i za Vladu koja treba zatražiti nečiju odgovornost.

'Na dalmatinskom području uvoze se enormne količine šljunka iz Albanije, a ne vade se iz Neretve. Upravo prošlogodišnja pojava poplava na Savi i Neretvi uvelike je uzrokovana obustavljenom eksploatacijom, zatvaranjem riječkog korita, što je dovelo do porasta razine voda i zbog toga smo imali poplave', tvrdi Srb

U HSP-u tvrde da bez posla neće ostati samo obitelji koje su se legalno bavile eksploatacijom, nego i cestovni prijevoznici koji su prevozili taj šljunak i pijesak, dok pedesetak zaposlenika Hrvatskih voda koji su nadzirali tu eksploataciju neće imati što raditi.

Na HSP-ovoj press konferenciji govorio je i jedan od ljudi koji su se bavili eksploatacijom šljunka - Damir Vukšić iz Pitomače, koji je ogorčen potezom hrvatskih vlasti.

'Došli smo na preporuku naših ministara 1996. iz Australije. Razočarali smo se, ali ovaj zakon nas je dodatno razočarao. Sada slobodno možemo izrezati brodove u željezo i vratiti se u Australiju', rekao je Vukšić

Novinari su Srba upitali i pod kojim je objašnjenjem zabranjena eksploatacija. 'Navodno je u pitanju zahtjev za očuvanjem okoliša jer se nivo rijeka spustio dva centimetra. No to je besmislica ako se zabrana ne primjenjuje u susjednim državama', rekao je Srb, najavivši HSP-ov prijedlog izmjena Zakona o vodama.