STANOVNIŠTVO U RIZIKU

Popisivači uskoro kreću po kućama, ne zna se jesu li cijepljeni. Imunolog upozorava: 'Zamislite da samo jedan bude zaražen!'

25.08.2021 u 15:46

Bionic
Reading

Predstojeći popis stanovništva odvijat će se u dvije faze: od 13. do 26. rujna građani će se moći sami popisivati preko sustava e-Građani, a od 27. rujna do 17. listopada 8000 popisivača na terenu ispravljat će eventualne pogreške i popisivati sve ostale građane u njihovim domovima - u jeku pandemije

'Što se mene tiče, neće doći dalje od ulaznih vrata, a i to je rizično. Cijepila sam se i čuvam se tijekom cijele pandemije pa neću sada puštati u kuću osobu za koju ne znam je li cijepljena. Tko će mi platiti odštetu ako se zarazim od popisivača i ne budem mogla raditi?' pita sugovornica Slobodne Dalmacije, 35-godišnja vlasnica obrta iz Splita.

Iz Državnog zavoda za statistiku poručuju da nemaju pravni temelj da pitaju popisivače jesu li cijepljeni, s obzirom da je to osobni podatak, no prilikom ulaska u domove nosit će masku i pridržavati se svih epidemioloških mjera.

'Preporuka Stožera civilne zaštite RH je da popisivači imaju covid-potvrde kako bi cijeli proces popisivanja uz pridržavanje mjera bio još sigurniji', saznaje Slobodna iz DZS-a.

Polovica popisivača mlađa je od 25 godina, što znači da ih je većina necijepljena. Imunolog Zlatko Trobonjača napominje da bi popisivači svakako morali biti cijepljeni.

'Zamislite da samo jedan bude zaražen... Mlađa populacija neće oboljeti od težeg oblika bolesti, ali lako može prenijeti koronavirus. Ako je sporno pitati jesu li cijepljeni ili uvjetovati cijepljenje, rješenje je možda u brzim antigenskim testovima', rekao je Trobonjača za Slobodnu Dalmaciju, dodajući da bi se popisivači mogli svaki dan testirati, ali je problem to što ih je puno.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ