PUPOVAC UPOZORAVA

Popisivači odbili upisati građane kao pravoslavce

03.04.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac odlučio je, kaže, sazvati konferenciju za novinare zato što su tijekom jučerašnjeg dana zaprimili nekoliko poziva državljana srpske nacionalnosti o nepravilnostima na popisu stanovništva

Najozbiljnije i najosjetljivije nepravilnosti zabilježene su, prema njegovim riječima, u naselju Smilčić kod Benkovca, općini Viškovo kod Rijeke i u Borovom naselju.

'U Smilčiću su popisivači odbili upisati deklariranu vjeroispovijest i umjesto rečene pravoslavne oni su upisali grkokatoličku. U Viškovu su popisivači pak sugerirali da se građani mogu izjasniti samo kao rimokatolici, grkokatolici i ostali, a u Borovom naselju su popisivači građanima srpske nacionalnosti sugerirali da se uopće ne trebaju izjašnjavati u pogledu vjerske i nacionalne pripadnosti', rekao je Pupovac i dodao da Ustav doista jamči građanima da se ne trebaju nikako deklarirati, ali da posao popisivača nije da to sugeriraju.

Pupovac kaže da se radi o četiri kuće u Smilčiću, nekoliko stanova u Viškovu i nekoliko kuća u Borovu naselju.

Obavijestio je Državni zavod za statistiku, s kojim odlično surađuje, i istog trenutka suspendirani su popisivači u Smilčiću i upućeni novi popisivači koji su korektno odradili posao.

'Ne znam tko stoji iza toga, ali naravno želim da se to utvrdi', zaključio je Pupovac.

Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je popodne kako je zabilježeno nekoliko slučajeva nepravilnosti u popisu stanovništva u naselju Smilčić i općini Viškovo, istaknuvši kako su ti popisivači isključeni, a njihovi kontrolori suspendirani dok se ne utvrdi njihova eventualna odgovornost.

'Istina je da su zabilježeni slučajevi nepravilnosti u naselju Smilčić i općini Viškovo. Državni zavod za statistiku odmah je reagirao na te nepravilnosti, ispričao se građanima i ispravio nepravilnosti. Uvjereni smo da je do nepravilnosti došli iz neznanja, a ne iz nekih drugih pobuda', navode u DZS-u.