MISTERIOZNA LISTA

Popis tvrtki koje su odbile isključiti plin je tajan

13.01.2009 u 15:00

Bionic
Reading

U Ministarstvu gospodarstva popis ne mogu dati bez odobrenja ravnatelja koji je na sastancima, u Plinacrou tvrde da takav popis nemaju, a u Gradskoj plinari Zagreb ne žele ga dati

Ruski plin još uvijek ne prolazi kroz ukrajinske cijevi, a zbog toga su u Hrvatskoj i dalje na snazi mjere petog i šestog stupnja što znači da smo samo korak od potpune redukcije. Zbog toga je distributerima plina naloženo da krenu u iskapčanje svih onih koji se ne pridržavaju odredbi koje je propisala Vlada.

Kako je među tvrtkama bilo onih koje su odbile poslušati Vladinu naredbu, krenulo se u njihovo isključivanje iz sustava, ali su one i to odbile pa ih čekaju kazne. Međutim, koje su to tvrtke i koliko ih je točno odbilo da im distributeri isključe plin, nije poznato. Hrvatska ima 37 distributera plina i za sada se zna tek da je samo u Zagrebu neposlušnih bilo tridesetak.

'Krizni stožer je dogovorio da se u javnost ne izlazi s podatkom o kojim tvrtkama se radi. Ja vam mogu reći da ih čekaju kazne do 500 tisuća kuna. Mi smo popis sastavili i uputili smo ga na Ministarstvo gospodarstva i ono će dalje stvari staviti u proceduru', kazao je glasnogovornik Gradske plinare Zagreb Davor Šestan dodavši kako je i ova gradska tvrtka pretrpjela veliku štetu zbog mjera redukcije.

Iz Ureda odnosa s javnošću Ministarstva gospodarstva do popisa nismo mogli doći jer davanje popisa može odobriti samo ravnatelj Uprave za energetiku i rudarstvo Branimir Horaček, koji je pak čitav dan na kriznim sastancima i uputili su nas na Plinacro koji 'sigurno ima popis' dodavši da će nam ga oni dostaviti čim prije. To se do zaključenja ovog teksta pak nije dogodilo. 

'Odgovorno tvrdimo da mi nikada takav popis nismo imali i ne znam zašto bismo ga trebali imati', priopćeno nam je iz Plinacroa.

Nakon što je tportal objavio tekst kojeg upravo čitate iz Ministarstva gospodarstva oglasio se glasnogovornik ministra Damira Polančeca i ustvrdio kako se 'kolega zabunio, te da u Ministarstvo nema nikakav popis'.

'Zakon je jasan. Distributeri plina, njih 37, dužni su Državnom inspektoratu prijaviti sve one koji su se ogriješili o Zakon. Mi s tim nemamo ništa i nikakav popis ne posjedujemo. Ukoliko distributeri ne prijave one koji krše Zakon onda mi moramo prijaviti njih. Kolega koji je rekao da imamo popis se zabunio ili vas je krivo razumio. Zašto u Gradskoj plinari Zagreb stalno tvrde da mi imamo popis ja stvarno ne znam', kazao je Mazal.

Zvuči gotovo nevjerojatno da u vrijeme kada se rusko-ukrajinska situacija dodatno zakomplicirala resorno ministarstvo nema pojma koje su to tvrtke koje krše zakon. Nepuštanjem popisa u javnost državne institucije samo dodatno izazivaju sumnju da se nekome izlazi u susret i omogućava da, u vrijeme kada je na snazi redukcija plina za tvrtke, a građane se poziva na racionalizaciju, troši koliko mu treba.

Jer, tko kaže da u NO neke od tih tvrtki ne sjedi netko iz političke elite ili možda čak ima i određeni udio u njoj ili nešto treće i da svojim utjecajem neće urgirati i pokušati spriječiti njezino kažnjavanje radi 'viših' interesa, ako će uopće biti prijavljene?

Objavljivanjem liste neposlušnih, državne institucije, koje popis zasigurno imaju, skinule bi svaku sumnju sa sebe, znalo bi se tko treba biti kažnjen, a ovako će sumnja da se nekome pogoduje uvijek ostati.