SDP UPOZORAVA

Popis stanovništva je manipulacija i alkemija

11.04.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Danas su se medijima u Splitu obratili Arsen Bauk, čelnik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, Rade Bobanac, predsjednik gradske organizacije SDP-a Vrgorac i Ranko Ostojić, član predsjedništva SDP-a

Rade Bobanac je upozorio na veliku razliku stvarnog broja stanovnika u Vrgorcu i popisa birača. Po njegovom mišljenju, broj birača je za 25 posto veći od stvarnog broja. 'Popisivači su pripremljeni, oni znaju stvarno stanje i imaju pripremljen popis fiktivnih stanovnika na adresama na kojima su oni prijavljeni. Lažni birači se pretvaraju alkemijom u lažne stanovnike. Imamo informacije o sličnom scenariju u Imotskom, Metkoviću, Pločama i u drugim pograničnim područjima', rekao je Rade Bobanac.

Arsen Bauk je to nazvao pravim demografskim bumom u pograničnim područjima koji nema nikakve veze s stvarnim stanjem. 'Postavljam pitanje Državnom zavodu za statistiku, čemu trošak od 200 milijuna kuna kada opet nećemo dobiti pravu informaciju. Nećemo pristati na veliko odstupanje', naglasio je Bauk.

Ranko Ostojić je HDZ i SDSS optužio da stoje iza scenarija stvaranja lažnog popisa birača i stanovnika i neuvijeno ih je nazvao 'braćom po prevari'. 'Ovakav izborni inženjering i manipulacije su mogući zbog toga što se Zakon o prebivalištu već dvije godine povlači po Saboru od čitanja do čitanja i još nije ni blizu usvajanja. Mi smo inzistirali na tom zakonu jer je on nužan za zadovoljavanje EU standarda', izjavio je Ostojić.

Rade Bobanac je odgovorio i na pitanje o gradnji tunela Stupica. 'Već prije smo se čudili kako je moguće da čišćenje ceste košta 45 milijuna kuna, a gradnja tunela 28 milijuna kuna. Sada, pet i pol mjeseci nakon urušavanja izravnom pogodbom posao je dobio varaždinski Vijadukt za 47 milijuna kuna. Pozivamo istražne i pravosudne organe da to ispitaju, građani Vrgorca mogu pričekati još samo dva, tri dana', zaključio je Bobanac.