NAKON HAPŠENJA PURDE NA GRANICI

Popis s imenima 332 branitelja optužena u Srbiji?

07.01.2011 u 16:27

Bionic
Reading

Predsjednik HSP-a Danijel Srb danas je u Osijeku rekao da je u posjedu popisa sa 332 imena vukovarskih branitelja koje, navodno, vlasti Srbije traže zbog počinjenja ratnog zločina. Srb imena s popisa dovodi u izravnu vezu s prekjučerašnjim hapšenjem Tihomira Purde, branitelja Vukovara i logoraša, u Orašju na državnoj granici Hrvatske i BiH

Prema Srbovim riječima, na popisu se nalaze imena vukovarskih branitelja, uključujući branitelje iz drugih dijelova Hrvatske, koji su sudjelovali u obrani tog grada 1991. godine. Srb ne sumnja u autentičnost popisa, kaže da se ne radi o fotokopiji, ali papire nije htio pokazati.

'Samo iz Osijeka navedeno je oko stotinu imena. Pozivamo branitelje Vukovara da nam se jave radi provjere da li je njihovo ime na popisu, osobito prije prelaska državne granice', poručio je Srb.

Dosadašnju politiku prema ratnim zločinima Srb je ocijenio neozbiljnom. 'Ključne su dvije stvari - neselektivno aboliranje osoba za koje je vjerojatno da su počinile ratni zločin, i drugo, prijenos dokumentacije o zločinima na Sud u Haagu od kojega se očekivalo da će pokrenuti postupak protiv tih osoba, ali to se nije dogodilo', naglasio je Srb.

Hrvatskog državljanina, 41-godišnjeg Tihomira Purdu policija BiH uhapsila je u srijedu prilikom prelaska državne granice na graničnom prijelazu Županja-Orašje. 'Uhićen je u srijedu temeljem Interpolove tjeralice koju je izdao MUP Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom', prenio je Večernji list izjavu Zdravka Sedla, voditelja policije graničnog prijelaza Orašje. Purda je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu gdje mu je određen pritvor.

Optužnica iz Srbije protiv Purde tvrdi da je zajedno s dvije osobe sudjelovao u namjernom ubijanju i nehumanom postupanju s ranjenicima i bolesnicima 5. studenoga 1991. u Vukovaru.