GORUĆI PROBLEM

Popijač u Bruxellesu o brodogradnji

06.09.2010 u 17:53

Bionic
Reading

Hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač sastao se u ponedjeljak u Bruxellesu s povjerenikom Europske komisije za tržišno natjecanje Joaquinom Almuniom s kojim je razgovarao o stanju privatizacijskog procesa hrvatskih brodogradilišta.

"Imao sam prigodu razgovarati s povjerenikom Almuniom o trenutačnom stanju u privatizaciji brodogradilišta", rekao je Popijač koji je u Bruxellesu sudjeluje na neformalnom sastanku ministara zemalja članica EU-a i kandidatskih zemalja zaduženih za energetiku.

Popijač je u izjavi novinarima rekao da se proces restrukturiranja i privatizacije brodogradilišta odvija u predviđenim rokovima i da će to "na kraju biti uspješna priča".

"Mi smo programe restrukturiranja poslali Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, koja će ih ocijeniti i po potrebi doraditi u skladu s pravilima EU-a i nakon toga ih poslati Europskoj komisiji. Nismo razgovarali o datumima, ali se radi vrlo intenzivno i odvija se u predviđenim rokovima", rekao je hrvatski ministar.

Ministar se nije htio izjašnjavati oko mogućih rokova za dovršetak posla oko restrukturiranja brodogradilišta, što je jedan od uvjeta za zatvaranje pregovaračkog poglavlja Tržišno natjecanje

"Ne mogu pretpostavljati kada će poglavlje biti zatvoreno, ovo je jedno od najosjetljivijih poglavlja, ostalo je jako puno posla, ali mislim da smo u ovom trenutku zaista na tragu da riješimo problem opstanka brodogradilišta i da konačno zatvorimo to poglavlje", rekao je Popijač.

Izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannes Swoboda izjavio je za austrijsku novinsku agenciju APA kako pitanje brodogradilišta "mora biti riješeno prije zaključenja pristupnog ugovora" između Hrvatske i Europske unije. "Kod provedbe može biti nekih prijelaznih rokova, ali ne i glede temeljnih odluka", rekao je Swoboda, prenosi APA u ponedjeljak.