NOVA NAGAĐANJA

Popijač novi ministar, Milinović u vrhu Vlade?

10.11.2009 u 07:45

Bionic
Reading

Na mjesto potpredsjednika Vlade vjerojatno će ipak doći Darko Milinović, a ne aktualni ministar financija Ivan Šuker, kako se dugo šuškalo na Markovu trgu. Time će Polančecovo potpredsjedničko mjesto za gospodarstvo nestati, a u njegov kabinet u Ministarstvu gospodarstva najvjerojatnije će doći Đuro Popijač, aktualni direktor Hrvatske udruge poslodavaca

U vrhu HDZ-a inzistirali su na tome da jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi dobije dužnosnik HDZ-a s obzirom na to da su preostala tri potpredsjednika iz drugih stranaka, HSLS-a, HSS-a i SDSS-a. S obzirom da je Darko Milinović njezin zamjenik u stranci logično je, piše Jutarnji.hr, pozivajući se na izvore iz HDZ-a, da on treba biti u vrhu Vlade.

Izbor Đure Popijača za ministra gospodarstva prije svega podržava hrvatska poslovna zajednica, a odgovara i premijerki Jadranki Kosor, jer će teret gospodarskih problema podijeliti s poslodavcima, koji su proteklih mjeseci glasno kritizirali Vladu i upozoravali da pravi problemi tek dolaze. Bude li izabran, značit će da je premijerka Jadranka Kosor spremna poslušati sugestije poslodavaca koji upozoravaju da ministar gospodarstva ne može ništa učiniti bez političke potpore i vladajućih i oporbe te bez nužne samostalnosti u radu. Popijač je ovu informaciju demantirao odmah nakon što se pojavila tvrdeći da o tome uopće nije razgovarao s premijerkom.

Đuro Popijač diplomirani je inženjer elektrotehnike i magistar ekonomskih znanosti, čovjek koji je najveći dio svog radnog vijeka proveo u najvažnijoj financijskoj instituciji.

U vrijeme Jugoslavije bio je to SDK, 1993. transformiran u Zavod za platni promet, a 2002. u Finu - Financijsku agenciju. Popijač se brzo penjao po hijerarhijskoj ljestvici i gotovo je cijeloga života na direktorskim pozicijama. S mjesta prvog čovjeka Fine otišao je 2004, kada je HDZ opet osvojio vlast. Bilo je to upravo nakon što je Fina iskazala najveću dobit u svojoj povijesti, od oko 140 milijuna kuna.

Popijač je u svom životu radio sve važne reforme nove hrvatske države: financijsko osamostaljenje Hrvatske, reformu platnog prometa, mirovinsku reformu, a nakon konačnog oslobođenja zemlje uvodio je kunu u Podunavlje, pa je šest mjeseci proveo u Vukovaru.

Đuro Popijač čovjek je od akcije. Bude li izabran za ministra gospodarstva, sigurno neće pristati na ulogu 'vatrogasca i amortizera', kako je svoj posao opisao donedavni ministar Polančec.