BORBA S LEDOM NA RIJEKAMA

Ponovno zaleđeno 90 posto Dunava kod Dalja

13.02.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Mađarski ledolomci nastavili su s razbijanjem leda na Dunavu, pa su jutros s veza u Vukovaru prema tzv. Daljskoj krivini krenula dva specijalizirana plovila, dok druga dva razbijaju led nedaleko Apatina na vojvođanskoj obali. Istodobno i dva hrvatska ledolomca razbijaju led na Dravi

Dok ledolomci stacionirani u Vukovaru imaju zadatak razbijanja leda na potezu od Vukovara do ušća Drave u Dunav, odnosno Daljske krivine na kojoj je situacija i najkritičnija, dva plovila iz Apatina rade isti posao uzvodno od njih.

'Kod Daljske krivine u nedjelju je razbijen led na Dunavu i osigurana protočnost, no danas je opet zaleđenost 90 posto koja je opasna zbog mogućeg stvaranja čepova i ledenih barijera', potvrdio je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek.

Po njegovim riječima, situacija je na Dunavu pod kontrolom, no zbog vremenskih uvjeta i sve veće zaleđenosti rijeke, koja bi mogla uskoro biti i sto posto zaleđena, u pripremi je i mogućnost miniranja pojedinih dionica Dunava. 'O tome se dogovaraju Hrvatska vojska i Hrvatske vode na kojima je odrediti lokaciju gdje bi se Dunav minirao', rekao je Đuroković.

Izrazio je, doduše, bojazan od mogućnosti naglog topljenja snijega jer bi tada situacija bila iznimno teška, pa je nužno i neprekidno osiguravati da sante leda budu u pokretu.

'Iako su mađarski ledolomci stari gotovo pola stoljeća jer su izgrađeni 60-ih godina prošlog stoljeća nakon velike ledene poplave u Mađarskoj 1956. godine, njihova snaga je velika i oni se bez problema hvataju u koštac s ledenim Dunavom', potvrdio je Đuroković.

Protočnost Drave je osigurana stalnim razbijanjem leda, posebice kod osječkih mostova, pa su dva hrvatska ledolomca upućena od Osijeka prema Belišću, dok su druga dva u pričuvi u Osijeku.

O stanju na Dunavu, ali i Savi, raspravljao je u Vukovaru i Stožer zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije. Stanje je, baš kao i situacija uzrokovana niskim temperaturama i obilnim snijegom, ocijenjeno stabilnim.

Izraženo je zadovoljstvo činjenicom da su ceste prohodne te što nisu zabilježeni slučajevi težih stradavanja ljudi, niti značajnije štete na imovini, no stanje neposredne prijetnje, proglašeno prošloga tjedna, i dalje ostaje na snazi

Prestala je važiti i odluka o prekidu nastave u osnovnim školama, pa je blizu 17.000 učenika u 55 vukovarsko-srijemskih škola od danas na nastavi. U školske klupe od srijede bi trebali i učenici Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru koji su na 'prinudne praznike' poslani još prije dolaska ledenog vala u Hrvatsku.