ZBOG SVINJSKE GRIPE

Ponovno zabrana pušenja?

10.11.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Darko Milinović je u jeku zaraze svinjskom gripom posjetio Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević i tamo se cijepio. Od nove gripe u Hrvatskoj su preminule dvije osobe, a posljednja žrtva je trogodišnja djevojčica

Ministar zdravstva, a možda i novi potpredsjednik Vlade Darko Milinović nije se u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti cijepio protiv tzv. svinjske gripe, nego protiv obične, sezonske gripe.

'Nema mjesta panici! Možemo se boriti i protiv jače pandemije svinjske gripe ako dođe', rekao je Milinović i potvrdio da je u ovom trenutku registrirano 1500 do 1600 oboljelih, a da je distribuirano preko 100.000 antivirusnih lijekova po svim mjestima u Hrvatskoj, i to na nivou primarne zdravstvene zaštite.

'Na području Zagreba od ovog vikenda dežurat će šest novih timova', rekao je Milinović, uvjeravajući sve da Ministarstvo ima razrađen plan u slučaju povećane pandemije, a ima i rezervni plan za smještaj novih pacijenata.

Najavio je i da će najvjerojatnije sutra premijerka Jadranka Kosor odobriti da se sredstva iz pričuve dodijele Ministarstvu zdravstva za borbu protiv gripe.

Druga žrtva je trogodišnja djevojčica

Maske ne mogu pomoći u sprečavanju zaraze

Druga žrtva svinjske gripe, potvrdio je Milinović, nije muškarac koji je u subotu preminuo od srčanog udara, nego trogodišnja djevojčica iz Splita koja je imala akutnu leukemiju.

'To ne mora značiti da je djevojčica preminula od virusa H1N1, ali ga je imala u tijelu, zbog čega Ministarstvo mora i taj smrtni slučaj prijaviti Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kao slučaj svinjske gripe', rekao je Milinović.

Poručio je da nema mjesta panici te da građani ne moraju nositi maske kada izlaze na ulicu. Naime, Milinović kaže da se informirao i da su stručnjaci potvrdili da maske ne mogu spriječiti viruse.

Milinović tako preporučuje građanima da peru ruke, da se ne približavaju strancima, a na pojavu prvih simptoma da ih liječe doma i da razgovaraju s liječnicima koji će odlučiti o hospitalizaciji.

Zabrana pušenja na mjesec dana?

'Većina građana može tretirati novu gripu doma', kaže Milinović, koji neće propisati zatvaranje granica, zabrane okupljanja u javnim prostorima, niti sprečavati djecu da idu u školu.

Apelira tek na pušače da se odreknu cigareta koje oštećuju sluznicu i stvaraju pogodne uvjete za gripu. Milinović kaže da je razgovarao s cehom ugostitelja te da su se dogovorili da će tražiti od njih da u kafićima zabrane pušenje bar sljedeća tri do četiri tjedna 'dok ne dođe prvo cjepivo protiv svinjske gripe'.

Milinović se nakon sastanka s ravnateljem bolnice dr. Antunom Beusom i drugim liječnicima cijepio protiv obične gripe i najavio da će se uskoro cijepiti i protiv svinjske.

Za život se bore tri pacijenta

U obilasku je Milinovića u stopu pratio ravnatelj dr. Antun Beus koji je rekao da se u infektivnoj klinici Fran Mihaljević trenutačno liječi 50 osoba oboljelih od svinjske gripe, osmero ih je na intenzivnoj njezi, a troje je priključeno na respiratorne aparate te su u kritičnom stanju.

U kliniku svakim danom dolazi sve više građana, a 90 posto njih je u panici i nije im dijagnosticirana svinjska gripa, rekao je Beus i pozvao građane da ne paničare.

Milinović novi potpredsjednik Vlade?

Ministar zdravstva opomenuo je medije da izazivaju paniku za koju, kaže, nema mjesta, jer je 'hrvatski zdravstveni sustav spreman i ima svu potrebnu aparaturu za suočavanje s epidemijom svinjske gripe'.

Klinika za infektivne bolesti će zbog sve većeg broja pacijenata danas dobiti četiri nova respiratora preraspodjelom unutar bolnica te jedan ECMO aparat koji pomaže u disanju, a poznat je kao jedan od najučinkovitijih u suzbijanju težih slučajeva.

Na pitanje je li istina da je Polančecovo mjesto potpredsjednika Vlade rezervirano za ministra zdravstva, Milinović je rekao samo: 'Pričekajte dan-dva.'