počast izumitelju

Ponovno postavljeni spomenik Nikoli Tesli je odljev odljeva, ali ravnateljica Muzeja Like Gospić objasnila je zašto je ipak original

04.05.2021 u 19:26

Bionic
Reading

Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja Like Gospić, komentirala je širenje postava izumitelju Nikoli Tesli, ali i objasnila zašto se danas ponovno postavljeni spomenik, koji je miniran 1992. godine, a počinitelji nikad nisu nađeni, može smatrati originalom iako je zapravo riječ o odljevu odljeva

''Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan je na neki način limitiran svojom prostornošću, uvjetovan je autentičnošću rodnog mjesta. Dakle, to podrazumijeva replike rodne kuće koje su dodatno naglašene izgradnom multimedijalnog centra, međutim kako smo u projektu memorijalnog centra zaokružili jednu priču, bilo je nužno s obzirom na povećanje broja posjetitelja, ali također i ponude koju centar nudi, posegnuti za nekim drugim rješenjima. Taj novi centar, odnosno povećanje samog memorijalnog centra trebao bi se realizirati u neposrednoj blizini, preko potoka Vagnac gdje bi se u jednom kampusu pristupilo promoviranju kako znanstvenih otkrića, tako i izumiteljskih, upravo ono što je na tragu rada i djelovanja Nikole Tesle, onoga po čemu je on poznat'', kazala je Kolak na RTL-u.

Brončana skulptura Nikole Tesle, rad kipara Frane Kršinića, u Gospiću je prvi put postavljena 1981. godine. Devet godina kasnije, 16. veljače 1992. godine nekome je zasmetala Teslina nacionalnost i odlučio ga je dići u zrak. Počinitelj nije nikad pronađen. Skoro trideset godina kasnije Tesla se vratio u Gospić.

Ovakva dva spomenika već postoje; jedan je u Beogradu, a jedan na slapovima Niagare u SAD-u.

'Gipsani original Frane Kršinića po kojem je odliven 1956. godine prvi spomenik u Beogradu je zapravo bačen već tad,. Zatim je 1978. postavljen drugi odljev na slapovima Niagare i 1981. onda je rađen treći odljev koji je bio u Gospiću i imao sudbinu ovakvu ratnu kakvu je već imao. Odljev odljeva temeljen je upravo na spomeniku iz Beograda i na neki način bez obzira što je to odljev odljeva on pripada kategoriji tri primjerka odljeva pa ga možemo smatrati originalom'', kazala je Kolak.