prosvjednici ne posustaju

Ponovno bjesne sukobi na ulicama Hong Konga, policija odgovorila palicama i gumenim mecima

21.07.2019 u 20:00

Bionic
Reading

Nema mira na ulicama Hong Konga. Deseci tisuća prosvjednika ponovno su izašli na ulice kako bi još jednom zatražili potpuno povlačenje kontroverznog zakona o izručenju i cjelovitu istragu policijskog nasilja na prijašnjim prosvjedima

Sve je počelo mirno, no predvečer su izbili žestoki sukobi. Policija je odgovorila palicama i gumenim mecima, javlja HRT.

Prosvjednici traže uspostavu neovisnog povjerenstva koje bi istražilo postupke policije, uključujući uporabu gumenih metaka i suzavca. Naime, postoje videozapisi na kojima se vidi kako policija udara nenaoružane prosvjednike palicama i štitovima.

Organizatori su objavili procjenu o 430.000 sudionika u nedjelju, sedmog vikenda zaredom, a policija tvrdi da je bilo najviše 138.000 ljudi.

Policija je, tvrde prosvjednici, danas skratila planiranu rutu njihova kretanja kako bi spriječila da dođu do vladinih zgrada ispred kojih su postavljene goleme barikade

Milijuni ljudi još početkom lipnja izašli su na ulice prosvjedujući protiv zakona o izručenju koji bi omogućio odvođenje stanovnika Hong Konga na suđenje u druge dijelove Kine.

Vlada je privremeno povukla zakon iz procedure, no prosvjednici traže njegovo potpuno povlačenje te ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam.

  • +8
Prosvjedi u Hong Kongu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia