novo ročište 17. rujna

Ponovljeno suđenje za Fimi mediju opet odgođeno zbog bolesti Nevenke Jurak

11.06.2019 u 13:52

Bionic
Reading

Ponovljeno suđenje u slučaju Fimi media na Županijskom sudu u utorak je još jednom odgođeno zbog bolesti optužene Nevenke Jurak, vlasnice marketinške agencije preko koje je, po tvrdnjama Uskoka, izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki, među ostalim i za HDZ-ov crni fond, a novo ročište zakazano je za 17. rujna

Sud je temeljem mišljenja medicinskog vještaka Ivice Mažuranića, s koje je bila isključena javnost, utvrdio da Jurak nije raspravno sposobna zbog nastavka liječenja.

Predsjednica sudskog vijeća Irena Kvaternik obvezala je obranu Nevenke Jurak da ponovno dostavi svu medicinsku dokumentaciju radi daljnjeg utvrđivanja njezine raspravne sposobnosti.

Kada su sudu prošlog rujna predočavali liječničku dokumentaciju koja dokazuje da nije sposobna pratiti suđenje, obrana Nevenke Jurak je ustvrdila da ona svakako želi biti na narednim ročištima na kojima bi prvooptuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

Zbog zdravstvenih tegoba Nevenke Jurak iznošenje Sanaderove obrane više je puta odgađano još od početka prošlog srpnja.

Na ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media tužiteljstvo tereti Sanadera da je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz bivšeg premijera, vlasnice Fimi medije i HDZ-a kao prve stranke optužene za korupciju na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka u kojem su nepravomoćno osuđeni, odbacili optužbe za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje 'crnog stranačkog fonda' preko marketinške agencije Fimi medije.