ponovljeno suđenje

Ivo Sanader kriv u aferi Fimi media, dobio 8 godina zatvora! HDZ proglašen 'odgovornim' za pronevjeru 14 milijuna kuna, osuđeni i Barišić i Pavošević, Ratko Maček oslobođen

13.11.2020 u 07:05

Bionic
Reading

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, kažnjenog s osam godina, zatvorske kazne u slučaju Fimi media dobili su i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević dok HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna

Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu sada je oslobođen optužbe.

Presuda Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15,8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo.

Od tvrtke Fimi media oduzet će se, u slučaju pravomoćnosti, 11,9 milijuna kuna, dok je za njenu vlasnicu koja je u međuvremenu preminula utvrđeno da je ostvarila nešto više od 2,5 milijuna kuna nezakonite koristi.

Dio novca koji će, postane li presuda pravomoćna, morati vratiti HDZ kao prva stranka osuđena za korupciju, već je blokiran.

Sanader je koristeći autoritet premijera osobno angažirao Mladena Barišića da odgovorne osobe u tvrtkama državnih i javnih institucija angažiraju tvrtku Fimi media, javlja Dnenvik.hr.

Sanader je, stoji u presudi, putem Barišića s pokojnom Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca Jurak predavati Barišiću, a on Sanaderu osobno. Jurak je dizala gotovonu s računa Fimi medije.

Od tog novca Barišić je 275.000 kuna predao Sanaderu. 50.000 kuna bilo je za put u SAD, a dio za kupovanje odijela marke Brioni. Dio novca išao je za HDZ.

Branka Pavošević je prema nalozima Sanadera isplaćivala naknade za više osoba. Dijelom novca plaćao se koncert Marka Perkovića Thompsona.

Od 2005. do 2009. Fimi medija je za HDZ plaćala račune za usluge cateringa i druge usluge.

'HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14 milijuna kuna. Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna', nastavlja sutkinja.

Utvrđen mu je nesrazmjer imovine u iznosu od 15 milijuna kuna.

HDZ mora platiti kaznu od tri i pol milijuna kuna, a 14 milijuna kuna je nepripadajuća imovinska korist.

Na izricanje presude Ivo Sanader nije došao. Nisu došli ni Mladen Barišić, Branka Pavošević ni Ratko Maček.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda presudu je objavilo nakon što su na posljednjih nekoliko rasprava obrana i optužba iznosili svoje završne govore. I dok Uskok smatra da je i tijekom ponovljenog suđenja dokazao krivnju Sanadera, njegove bivše stranke i suoptuženika za korupciju, obrana tvrdi da dokaza o krivnji nema.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Slučaj Fimi media započeo je prije deset godina. 10. prosinca 2010. bivši premijer uhićen je u Austriji nakon što je pobjegao iz Hrvatske. Optužnica je podignuta godinu dana kasnije.

Prvo suđenje počelo je u travnju 2012. +, a prva napravomoćna presuda donesena je u ožujku 2014. Sanader je tada osuđen na devet godina zatvora. No već 2015. Vrhovni sud ruši tu presudu i slučaj vraća na početak, pa tako novo suđenje počinje u lipnju 2016.

Ponovljeno suđenje tako traje gotovo četiri i pol godine.

  • +27
Deset godina Fimi medije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U međuvremenu se vlasnica famozne tvrtke Fimi media Nevenka Jurak razboljela i preminula. Suđenje se oteglulo i zbog zdravstvenih problema ostalih protagonista, u prvom redu Ive Sanadera.

Sudnicom su prodefilirali mnogi svjedoci, od ljudi iz vrha HDZ-a, šefova državnih tvrtki do estradnih zvijezda.