COMING OUT!

Ponos i predrasude - gay blog tportala

13.04.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Tportal vam s ponosom i bez predrasuda predstavlja prvi domaći autorski blog pisan iz perspektive osobe homoseksualne orijentacije

Blog je dostupan na adresi http://bigblog.tportal.hr/ponosipredrasude, a u nastavku vam donosimo uvodni tekst našeg novinara i autora bloga Gordana Duhačeka, svojevrsnu misiju i viziju ovog sajta.

Sviđalo se to nekome ili ne, proteklih desetak godina pokazalo je da u Hrvatskoj žive i građani koji pripadaju lezbijskoj, gej, biseksualnoj, transrodnoj (LGBT) populaciji, a mnogi od njih se još uvijek skrivaju zbog negativne, pa i nasilne reakcije koju mogu očekivati od okoline, pa i najbližih. Ne može se poreći kako se od 2000. do danas dosta toga promijenilo nabolje za LGBT zajednicu, zahvaljujući angažmanu aktivista, brojnih prijatelja i podržavatelja, donekle i političara, ali i medija koji su većinom shvatili da je afirmativno izvještavanje o LGBT temama važan dio njihove javne zadaće i odgovornosti. Tportal se u tom smislu itekako može ponositi kao medij koji je odavno prepoznao važnost ravnopravnosti LGBT građana i građanki Hrvatske, te se kod nas redovito može čitati i o ovoj problematici.

U tjednom ritmu, ili češće, ako bude potrebno, naš bloger Gordan Duhaček, inače i novinar tportala, očitovat će se o aktualnim društvenim, političkim, medijskih i kulturnim temama iz specifične LGBT perspektive, analizirajući svaki korak naprijed i nazad. Kao jedan od organizatora zagrebačke Povorke ponosa, od 2008. do prošle godine, te autor prozne zbirke 'Destruktivna kritika i druge pederske priče' Duhaček je iznutra upoznat s borbom LGBT osoba za ravnopravnost, a također svakodnevno i otvoreno živi svoj seksualni identitet.


U Hrvatskoj ne možemo biti zadovoljni razinom rasprave koja u javnosti vlada kada je riječ o gejevima i lezbijkama, jer se prečesto barata općim mjestima homofobije, predrasudama, neistinama i uvredama. Stoga smatramo da je važno pokušati dijalog o LGBT tematici normalizirati, bazirati na činjenicama i uljuditi, a tome bi doprinos trebao dati i LGBT blog koji ćete moći čitati na tportalu. Odlučili smo se za naziv 'Ponos i predrasude' jer savršeno simbolizira trenutnu situaciju te borbu između progresivnog i agresivnog, o čijim rezultatima ne ovisi samo položaj LGBT zajednice u Hrvatskoj, nego i – uvjereni smo na tportalu - humanost cijelog našeg društva koje se sprema zakoračiti u 21. stoljeće i Europsku uniju.


Uvjereni smo i da će ravnopravnost svih i raznolikost identiteta, životnih stilova i prihvaćanje drugačijih ojačati hrvatsko društvo, kao i da nema razloga za strah pred tim promjenama, jer će s njima dugoročno profitirati i oni koji im se sada možda protive. Nadalje, osvrtat ćemo se i na stanje u hrvatskoj LGBT zajednici, koja se u dugotrajnom i ponekad mukotrpnom procesu postizanja društvene i zakonske ravnopravnosti treba naviknuti na konstruktivnu kritiku, a ne na status svete krave kojoj se nikad ništa ne smije prigovoriti.


Cilj tportala je prvim hrvatskim LGBT blogom sudjelovati u pozitivnoj transformaciji hrvatskog društva, poticati na argumentiranu i tolerantnu raspravu, inicirati prihvaćanje LGBT osoba, ali i njih same ohrabriti da izađu iz ormara i uključe se u sve društvene tokove kao ravnopravni građani Lijepe Naše.


Nadamo se da će i čitatelji dati doprinos blogu svojim kvalitetnim komentarima u duhu civilizirane rasprave i pridržavanja pravila kulture komuniciranja.

Posjetite Ponos i predrasude