SKANDAL NA PRVIĆU

Poništen natječaj na kojem je pobijedila supruga tajnika vodičkog HDZ-a

28.04.2012 u 18:51

Bionic
Reading

Projekt centra posvećenog Faustu Vrančiću potresa skandal oko natječaja za izbor zaposlenika, a prču dodatno skandalizira činjenica da je u projekt EU uložila milijun eura

Na otoku Prviću dovršava se memorijalni centar posvećen Faustu Vrančiću, svestranom šibenskom znanstveniku i izumitelju svjetskog ugleda. Zdanje vrijedno 1,3 milijuna eura, od čega je milijun eura iz pretpristupnog fonda EU-a, trebalo bi postati temelj povratka mladih obitelji i budućeg života toga otoka.

No već je prvi natječaj za posao u centru izazvao skandal. Za dva radna mjesta javilo se 44 kandidata. Na natječaju se traži i mjesto voditelja. Iako su se za to mjesto javile i kandidatkinje s Prvića, povjerenstvo je odabralo Vodičanku - suprugu tajnika vodičkoga HDZ-a. Iako postoji stotinjak potpisnika peticije protiv odabrane voditeljice centra, nitko od otočana o tome nije želio pred kamerom Hrvatske televizije

Organizatori natječaja, Pučko otvoreno učilište Vodice, tvrde - odabrana voditeljica centra ostavila je najbolji dojam na razgovoru s kandidatima. I to je, kažu, bilo presudno. No nešto ipak nije u redu. Jer natječaj je u međuvremenu poništen!

Kako se bliži dovršenje centra, sve je dalje od prvotne zamisli inicijatora projekta. Memorijalni centar Faust Vrančić tako će za sada ostati samo odjel Pučkog otvorenog učilišta iz Vodica. Odlučio je tako Grad Vodice koji je dao dio novca za gradnju centra i preuzeo njegovo sufinanciranje u prvim godinama rada.

Luka Lipić, dogradonačelnik Vodica i voditelj projekta, rekao je kako muzej za sobom povlači zapošljavanje kustorsa, posebnog računovodstva i ostalog, a sve su to dodatna zapošljavanja za koja u ovom trenutku nisu spremni. I dok za promjenu statusa memorijalnog centra ima vremena, kadrovske probleme treba žurno riješiti. Jer o voditelju centra ovisi budućnost projekta u koji je EU uložio milijun eura.