EKSTREMNA DESNICA

'Ponašanje Glasnovića i Esih je na rubu dopustivoga'

  • Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 03.05.2017 19:56
  • Objavljeno 03.05.2017 u 19:57
Bionic
Reading

Saborski zastupnici Bruna Esih i Željko Glasnović odbili su svojim glasom poduprijeti premijera Andreja Plenkovića u njegovu nastojanju da okupi novu većinu u Hrvatskom saboru nakon raspada koalicije s Mostom jer im nije želio zajamčiti da u novoj Vladi neće biti ministara iz redova SDSS-a, HNS-a i IDS-a

Tim povodom pitali smo političkog analitičara Žarka Puhovskog, spada li njihov stav u kategoriju političkog šovinizma ili je riječ o legitimnoj političkoj borbi.

Puhovski smatra da Esih i Glasnović politički žive od toga da su percipirani kako radikalna desnica, a radikalna desnica u Hrvatskoj je antisrpska. Dakle, Puhovski vjeruje da se Esih i Glasović nastoje ne udaljiti od svoga biračkog tijela koje je u osnovi antisrpski orijentirano.

'Moram reći da smo general Glasnović i ja danas (utorak) u dva navrata bili na razgovoru, jednom u Klubu HDZ-a u Saboru i drugi put u Vladi Republike Hrvatske. Došli smo u dobroj vjeri i namjeri da damo svoj potpis za izbor novog predsjednika Sabora iz redova HDZ-a, ali zbog nejasne situacije, a i određenih kalkulacija da će u toj novoj Vladi sjediti i ljudi iz HNS-a, SDSS-a, IDS-a i tako dalje, mi smo došli s jednim traženim jamstvom da se to neće dogoditi. Naglašavam da to jamstvo nismo dobili, a isto tako da ono nije ništa drugo nego već izražena volja hrvatskoga naroda na proteklim parlamentarnim izborima', kazala je Esih u utorak neposredno nakon sastanka s premijerom Plenkovićem.

Nije nevažno dodati da je Esih u Hrvatskom saboru nezavisna zastupnica, ali je izabrana na HDZ-oj listi. S druge strane, Glasnović je u prošlom sazivu Sabora izabran na HDZ-ovoj listi, ali se na posljednjim izborima odmetnuo i kao nezavisni kandidat ušao u Sabor s liste za dijasporu.

Glasnović je bio još oštriji od Esih u ocjenama sastanka s premijerom Plenkovićem, kazavši pritom da ne želi biti ničija 'korisna budala'.

Naglasio je kako je hrvatska dijaspora 'totalno odstranjena iz ekonomskog i društvenog života' te da će i 'površna analiza pokazati da smo stvorili jednu državu koja se zove Croslavija'. Govoreći o Zdravku Mariću i Gordanu Jandrokoviću, Glasnović je rekao da su to simptomi političkog inženjeringa te da Hrvatsku vodi lijevo i desno krilo Udbe. Zamjera što danas manjine imaju veća prava nego Hrvati izvan domovine.

Protumanjinski stavovi nisu bez presedana u današnjoj Europi

Puhovski smatra da je stav Esih i Glasnovića prema Srbima na rubu dopustivoga u modernom pluralnom društvu.

'Međutim, takav stav nije bez presedana i može se vidjeti i u drugim sredinama kada se radi o manjinama, pri čemu, istina je, nigdje manjine nemaju takvu poziciju kao u Hrvatskom saboru. O tome bi trebalo na poseban način razgovarati', kaže Puhovski.

Protumanjinski stavovi, nastavlja, nešto su što se može čuti i od Marine Le Pen, koja je legitimna kandidatkinja za predsjednicu Francuske, do mađarskog premijera Viktora Orbana ili do poljskih političkih vođa i vladajuće stranke Pravo i pravda, kada se govori o političarima koji imaju većinsku podršku, a manjinskih političara s takvim stavovima ima svugdje.

'Meni se to čini pogrešnim i moralno upitnim, ali je na žalost postalo politička praksa Europske unije', poručuje politički analitičar i dodaje da bi prije nekoliko godina sasvim drugačije gledali na takve pojave.

No Puhovski smatra da treba reći da svatko koristi svoj trenutak za neku vrstu ucjene kad se kombinira politička većina. Kako je objasnio, kombiniranja se kreću od nuđenja podrške na nacionalnoj razini u zamjenu za dogovore na lokalnoj, do onih koji su simboličkog značenja i ugrožavaju neke elemente društvenog poretka.

Što se tiče zazora spomenutog dvojca od HNS-a, Puhovski ocjenjuje da oni smatraju da je to stranka koja nastavlja tradiciju Vesne Pusić, a koju opet smatraju izdajicom jer je govorila o invaziji Hrvatske vojske u BiH.

'Vesna Pusić više nije u HNS-u na istaknutom mjestu, ali to su za njih simboličke stvari, imaju biračko tijelo koje ne prati baš pažljivo političke događaje i još uvijek HNS doživljavaju kao stranku u kojoj je izdajica Vesna Pusić', tvrdi politički analitičar.

Isto vrijedi i za IDS koji važi za stranku koja 'radi na raspadanju i unutrašnjoj destrukciji Hrvatske', zaključio je Puhovski.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal