ZARAŽEN DONALD TRUMP

Pompeo danas u Dubrovniku s Plenkovićem i Grlićem Radmanom - ima li razloga za brigu zbog koronavirusa?

02.10.2020 u 09:08

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo boravit će danas u Dubrovniku te će se sastati s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. S obzirom na to da je američki predsjednik Donald Trump pozitivan na SARS-CoV-2, nameće se pitanje je li i njegov šef diplomacije možda 'pokupio' virus te trebaju li hrvatski dužnosnici biti na dodatnom oprezu

Michael R. Pompeo boravit će u posjetu Hrvatskoj, u Dubrovniku, samo danas. Američki državni tajnik prvo će se susresti s hrvatskim kolegom Grlićem Radmanom - predstavnici medija zainteresirani za taj događaj pozvani su da na ulazu u Stari grad Dubrovnik, Vrata od Ploča, budu najkasnije do 10.45 sati. Početak sastanka Plenkovića i Pompea predviđen je u 14 sati, a nakon sastanka slijede izjave za medije. Novinari koji će pratiti ovaj događaj trebaju biti na zapadnom ulazu u hotel Excelsior najkasnije do 11.30 sati.

Prema epidemiološkim pravilima, Pompeo ne bi trebao biti pod ugrozom zaraze iz Bijele kuće s obzirom na to da je na europskoj turneji još od nedjelje 27. rujna, a testiraju se samo oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom 48 sati prije pozitivnog testa.

Prije Hrvatske, Pompeo je boravio u Grčkoj, Italiji i Vatikanu. Prilikom susreta s visokim dužnosnicima uglavnom je fotografiran sa zaštitnom masku na licu, no to nije bilo pravilo.

U Grčkoj se sastao s premijerom Kiriakosom Micotakisom, a bio je najavljen i njegov susret s ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom. Pompeov posjet Grčkoj, inače, popraćen je prosvjedom u Solunu, gdje je zapaljena američka zastava. U Italiji je sastao s premijerom Giuseppeom Conteom i šefom diplomacije Luigijem Di Maiom. Papa Franjo ga je odbio primiti u Vatikanu, no susreo se s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom.

  • +22
Pompeova mediteranska turneja Izvor: EPA / Autor: ORESTIS PANAGIOTOU

Teme susreta s Plenkovićem i Grlićem Radmanom bit će zapadni Balkan s naglaskom na BiH, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, vizno izuzeće, obrambena suradnja i mogućnosti ulaganja. Prema priopćenju State Departmenta, bio je predviđen i susret Pompea i ministra obrane Marija Banožića, koji je ranije u rujnu potvrdio da Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona i da je, između ostalih, zatražena ponuda SAD-a za nabavku novih aviona F-16.