KUČAN OPOVRGAVA MESIĆA

Pomorska Slovenija nije eskalacija zahtjeva

05.08.2009 u 14:20

Bionic
Reading

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan opovrgao je u razgovoru za mariborski list Večer tvrdnje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da sadašnji slovenski zahtjevi da ta zemlja dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more predstavljaju 'eskalaciju' na stavove slovenskog čelništva u prošlosti

LJUBLJANA - Komentirajući Mesićevu izjavu za list Večer, Kučan je rekao da je kao predsjednik države u svojim razgovorima s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i sadašnjim Stjepanom Mesićem uvijek polazio od nacionalnih interesa Slovenije kad se radilo o granici.

"Svi moji razgovori s obojicom hrvatskih predsjednika uvijek su polazili od nacionalnog interesa. Naš interes bio je teritorijalni kontakt s otvorenim morem, što Sloveniju čini pomorskom državom", rekao je Kučan. Dodao je da se razgovaralo i o hrvatskom nacionalnom interesu - zadržavanju hrvatske morskse granice s Italijom.

Bivši slovenski predsjednik rekao je da je iz tih polazišta, tih dvaju nacionalnih interesa, proizašao i tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine.

"Taj sporazum bio je implementacija jednog od mogućih rješenja, koje je opticaju bilo i ranije, prije parafiranja. Ukratko rečeno, u razgovorima s hrvatskim čelnicima uvijek smo tražili rješenje kako zadovoljiti proklamirane nacionalne interese obiju strana", rekao je Kučan za mariborski dnevni list Večer.

Predsjednik Mesić u ponedjeljak je na Šolti novinarima komentirao odnose između dviju država i trenutačni prijepor koji blokira hrvatski napredak prema članstvu u EU-u. Podsjećajući se povijesti razvoja toga prijepora, predsjednik Mesić rekao je da se u proteklih petnaestak godina sa Slovenijom razgovaralo o njezinom interesu da dobije pristup otvorenom moru, te da je to sada 'eskaliralo' do zahtjeva da Slovenija dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more.