SLUČAJ BRANIMIRA ORAČA

Pomorcu za drogu obećano 500.000 €

05.02.2009 u 08:31

Bionic
Reading

Pola milijuna eura trebao je zaraditi crikvenički krijumčar droge Branimir Orač (30) da je obavio posao i isporučio masivan teret – 230 kilograma kokaina, vrijednog 26 milijuna dolara, koji je skrivao u svojoj kabini na brodu Senator

Detalje poslovnog dogovora između pošiljatelja iz Argentine i zasad nepoznatih kupaca Orač je priznao južnoafričkim istražiteljima iz Durbana koji su pošiljku zaustavili prošlog četvrtka, i to u prvih pet minuta razgovora, još na brodu. Oračevu razgovoru s čelnicima odjela za narkotike bio je nazočan i kapetan broda Đani Škopac. On je danas, nakon osmomjesečne plovidbe, stigao u Zagreb, otkuda nastavlja u Rijeku.

'Plovim trideset pet godina. Nikada se nisam vraćao s broda ovako tužan i razočaran članom posade', ispričao je za Večernji list Škopac.

'Ujutro oko devet, na Senator su stigli specijalci. Poštovali su proceduru i bili više nego korektni, govori Škopac. Bili su izravni: 'Kapetane, imamo točne i precizne podatke da je na brodu droga', priča dalje Škopac.
Od tih mu se riječi, kaže, zamračilo pred očima. Kroz glavu mu je prošao i kapetan Laptalo...

'Okupite ljude u salonu', zamolili su ga policajci. Salon je zapravo menza. Ljudi su došli, sjeli... Policija nije pretraživala brod, nego je zatražila individualne razgovore u susjednoj prostoriji. Škopca su zamolili neka prevodi. Branimir Orač u sobu je ušao lagano nervozan. Šutio je. Oni su inzistirali na pitanju o drogi. Tvrdio je da ništa ne zna dok mu nisu pokazali fotografije, krunske dokaze i gurnuli mu ih pod nos.

Gledao je samoga sebe. Našao se usred međunarodne akcije – argentinska policija snimila ga je kako u Buenos Airesu, odakle je brod plovio, razgovara s nekim ljudima – dobro poznatim policiji. Nije imao kamo. Slomio se i priznao. Ispitivanje je trajalo pet minuta. 'Da, sve je kod mene. Imam 250 kilograma', izustio je dodajući 20 kilograma na svoj ilegalni teret.

'Takav se prizor ne zaboravlja. Kabina pretrpana najčistijim kokainom! Kažu mi da takav ubija. Ljutit sam, jako sam ljutit. Ta je droga danas najveća pošast. Da su nam tu drogu našli u Turskoj, visjeli bismo na banderi, a u Iranu...', ljutito će Škopac.