ŠUKEROV NAPUTAK

Pomorcima kradu dane plovidbe zbog većeg poreza

03.03.2010 u 09:58

Bionic
Reading

Fali vam sedam dana plovidbe? Nema problema, porez vam je 74.000 kuna. Ovako otprilike izgleda slučaj jednog riječkog pomorca, čiji su podaci poznati redakciji

On je samo jedan među tisućama pomoraca, koje ovih dana muči ista briga. Plaćanja poreza od kojeg mnoge s pravom boli glava, jer je i bez tako visokih nameta stanje u pomorstvu užasno teško, piše Novi list

Da stvar bude i gora pobrinula se hrvatska državna administracija, koja suprotno odredbama Pomorskog zakonika, a zaslugom naputka ministra financija, svake godine ukrade određeni broj dana pomorcima i onda im na temelju toga odreže ogroman porez.

Sve je počelo dopunom Pomorskog zakonika, gdje su između ostalog svi pomorci oslobođeni plaćanja poreza ukoliko imaju minimalno 183 dana provedena u plovidbi. Pritom je određeno kako u zbroj dana ulaze i oni provedeni na putovanju do ukrcaja ili iskrcaja, izobrazbe u inozemstvu i bolovanju, kao i da član posade, odnosno pomorac, na temelju priloženih dokaza i dokumenata sam sebi upisuje izračun dana za prijavu poreza.

Međutim, to u praksi nije tako, jer je u međuvremenu ministar financija, Ivan Šuker u naputku o prijavi poreza na dohodak za pomorce odredio da lučke kapetanije umjesto pomoraca imaju obvezu upisati dane plovidbe i to na način da pomorci u pravilu budu oštećeni.

Naime, lučke kapetanije prvo uvijek moraju obračunavati dane plovidbe, iako bi svaki pomorac prvo računao dane bolovanja, puta ili izobrazbe, jer se višak tih dana ne može prebacivati u narednu godinu. Primjerice, onaj tko ima 185 dana plovidbe unutar jedne godine te još 30 dana bolovanja, puta ili izobrazbe bit će oslobođen poreza, ali će pritom za narednu godinu prebaciti samo dva dana.

Onih preostalih 30 jednostavno će propasti i tu niti jedan pomorac apsolutno ništa ne može učiniti, jer im je uskraćeno zakonsko pravo da sami sebi uračunaju tako presudno važne dane za njihovu egzistenciju.

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Predrag Brazzoduro također potvrđuje kako se svakodnevno evidentiraju pomorci, koji zbog svega desetak dana manjka moraju plaćati porez i to u uvjetima kad su mnogi bez posla ili im je plaća umanjena.

– Država se neprijateljski ponaša prema pomorcima, jer neodgovorni ministri kao što je Ivan Šuker svojim naputcima derogiraju zakone usvojene u Saboru otimajući pomorcima i ono malo što uspiju zaraditi.

Većina pomoraca zbog toga barem svake druge godine plaća ogroman porez, jer im prije ili poslije nedostaju dani plovidbe, a to je upravo suprotno od onoga što je bila intencija Pomorskog zakonika, ističe Brazzoduro, dodajući kako će se uskoro navršiti godina dana od kada je Sindikat pomoraca podigao ustavnu tužbu zbog niza propusta i nepoštivanja zakonskih odredbi u procesu uvođenja pomoraca u porezni i mirovinski sustav RH.

Od Ustavnog suda ni traga ni glasa. Nema odluke, nema ni rasprave, iako je nepravda svakim danom sve veća.

U zemlji gdje sudovi ne presuđuju, a država ne poštuje vlastite zakone uskoro će malo tko imati dovoljno novca za porez i druge namete.