KRENULA KAMPANJA

Pomognite legendarnoj jedrilici da ponovno zaplovi jedrima oko svijeta

25.03.2015 u 11:45

Bionic
Reading

Legendarna jedrilica na kojoj je Mladen Šutej oplovio svijet, a i koja je ovjekovječena u popularnoj HTV-ovoj dokumentarnoj seriji 'Jedrima oko svijeta', mogla bi ponovno na more i oploviti svijet. Naime, na platformi prikupljanja novca TravelStarter.com (crowdfunding), usmjerenoj na turizam i putovanja, pokrenuta je kampanja za obnovu legendarne hrvatske jedrilice HIR 3, priopćili su pokretači kampanje

Desetmetarska jedrilica HIR 3 rođena je u talijanskom brodogradilištu Carlo Alberto 1979. Prvi vlasnik Mladen Šutej tri je puta njome prešao Atlantik i jednom oplovio svijet obišavši Rt Horn – jedriličarski Mount Everest. Ime Hir dobila je iz poštovanja prema Šutejevom djedu koji je u 65. godini krenuo graditi svoj prvi brod, a kada su mu svi dosađivali pitanjima zašto, samo je oštro odgovarao: 'To je moj hir!'

Imala je glavnu ulogu u 35 epizoda HTV-ove dokumentarne serije 'Jedrima oko svijeta' koju je režirao Mario Saletto. A Šutej je o svojim putovanjima njome napisao dvije knjige – 'Izazov Atlantika' i 'Jedrilicom oko Cape Horna'.

Nedugo nakon što su se vratili s puta oko svijeta vihor rata zahvatio je Hrvatsku. Jedrilica je bila u marini u Dubrovniku, a nakon bombardiranja teško je oštećena – u trupu je bilo 286 rupa. Preživjela je zahvaljujući Šuteju koji se konvojem Libertas II probio do Dubrovnika i ispregovarao slobodan prolaz za jedrilicu iz već okupirane marine, na samoj liniji fronte, a kasnije ju je i popravio.

Sadašnji vlasnik jedrilice, Saša Fegić, iskusni jedriličar i urednik portala iJedrenje, svoje prve jedriličarske korake napravio je kao 14-godišnjak u školi jedrenja Mladena Šuteja upravo na HIR-u 3. Nedugo nakon toga Šutej se posvetio projektu Hrvatska čigra i prodao HIR 3.

Fegić je u međuvremenu gotovo potpuno zaboravio na legendarnu jedrilicu, kada je na nju slučajno naletio u Vrsaru krajem 2013. 'Bila je u očajnom stanju i samo što nije potonula. Trup je bio potpuno prekriven travom i školjkama. Paluba i salon bili su očajno prljavi, konopi i sigurnosne sajle truli, a jedra razderana', kaže Fegić kojem pitanje što je pošlo po krivu da tako važan dio hrvatske pomorske baštine propada i ne plovi nije dalo mira.

'Iako su mi svi koji znaju nešto o brodovima rekli da sam lud što uopće razmišljam kupiti brod u potpunom raspadu, mene je mučilo hoću li se jednog dana pitati što bi bilo da sam pokušao te sam riskirao. Jer kupnja broda zapravo nije racionalna odluka, nego bi se trebala donositi srcem', objašnjava Fegić kako je u proljeće 2014. ipak donio odluku o kupnji broda koji ne namjerava samo obnoviti, nego njime i ponovo oploviti svijet.

'Bio sam jako zadovoljan i sretan kada sam saznao da je Saša kupio brod, jer me to što se s brodom zadnjih godina događalo silno rastužilo. Drago mi je što se Saša odlučio na jedan takav, rekao bih, hrabar potez. Odsrca mu želim da uspije sa svime što namjerava. Prvo s obnovom i dotjerivanjem broda, a onda i s planovima koje ima. Po ovome što čujem i vidim, na dobru je putu da ih i ostvari', kaže prvi vlasnik i kapetan HIR-a 3 Mladen Šutej.

Do sada je, vlastitim sredstvima i radom te uz nesebičnu uz pomoć prijatelja i entuzijasta koji su u obnovu unijeli veliku pozitivnu energiju za koju ističe da je zapravo glavna moneta projekta s obzirom na to da su troškovi i izazovi golemi, Fegić postigao mnogo. Nakon temeljitog čišćenja, zamjene dijelova, brušenja i bojenja izvana i iznutra, HIR 3 je počeo izgledati kao u danima svoje najveće slave.

Prva plovidba Jadranom nije daleko, ali prije toga brod treba opremiti skupom sigurnosnom opremom da bi se mogao registrirati. Stoga Fegić poziva sve zainteresirane da podrže projekt i kampanju te tako pomognu da HIR 3 još jednom, ovaj puta pod hrvatskom zastavom, dokaže da je Zemlja okrugla.