JEDNOGLASNO

Nova pomoć Kijevu: EU ukinula carine na uvoz iz Ukrajine na godinu dana

24.05.2022 u 20:24

Bionic
Reading

Vijeće Europske unije koje zastupa 27 zemalja članica odobrilo je u utorak ukidanje carina na uvoz iz Ukrajine na godinu dana kako bi pomoglo gospodarstvu te zemlje na koju je Rusija izvršila agresiju

Ovu mjeru, koju je Europska komisija predložila 27. travnja, odobrio je Europski parlament 19. svibnja. Odluka je dakle potvrđena i stupit će na snagu dan nakon njezina objavljivanja u Službenom listu EU-a, dodaje Vijeće u priopćenju.

Ukidanje carina "olakšat će trgovinsku razmjenu s Ukrajinom nakon (ruske) agresije i pomoći njezinu gospodarstvu", izrazio je zadovoljstvo potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis na tiskovnoj konferenciji.

Bilateralna trgovina EU-a i Ukrajine iznosila je lani 52 milijarde eura, navodi europsko izvršno tijelo. Taj se broj udvostručio od 2016.

No od veljače i početka ruske invazije, poljodjelska i industrijska proizvodnja Ukrajine teško su stradale, kao i njezine trgovinske veze s ostatkom svijeta, jer je ruska mornarica zapriječila izlaz zemlje na more.

  • +13
Povorka podrške Ukrajini Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Očekuje se da će ukrajinski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti za 35 posto, pokazuje procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljena 19. travnja.