OLLI REHN:

Pomoć Europske komisije jedina opcija

05.03.2009 u 19:37

Bionic
Reading

U sadašnjim okolnostima jedino izvedivo rješenje hrvatsko-slovenskoga graničnog spora i deblokiranja hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om jest da obje države pristanu na ponuđenu pomoć Europske komisije (EK), izjavio je u četvrtak popodne na konferenciji za novinare na Bledu u Sloveniji povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn

Rehn na Bledu nazoči konferenciji o proširenju EU koju je organizirala zastupnička skupina liberalnih demokratskih stranaka u Europskom parlamentu.

Na konferenciju su pozvane i liberalne stranke iz jugoistočne Europe.

"Vjerujem da će obje strane pozitivno odgovoriti jer je to jedino izvedivo rješenje u danim okolnostima", rekao je Rehn, dodavši da će se uskoro sastati s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova.

Rehn je rekao da pozitivan odogovor obiju strana na inicijativu EK-a očekuje u vrlo kratku roku. To je, po njegovim riječima, potrebno kako bi se moglo početi rješavati granično pitanje i Hrvatska završiti tehničke pregovore s EU-om do kraja ove godine, kako je i predviđeno kalendarom EK-a.

Rehn nije htio komentirati pitanje može li Slovenija uvjetovanjem graničnog pitanja Hrvatskoj u pristupnom procesu dati negativan signal za cijelu regiju.

Rekao je da sebe ne vidi kao suca, a odbio je odgovoriti i na pitanje što će biti ako Hrvatska u ponedjeljak odbije ponuđenu inicijativu ili kao uvjet postavi rješenje spora pred međunarodnom pravosudnom ustanovom

Olli Rehn je također rekao da izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda ne zna pojedinosti njegova prijedloga za posredovanje u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu kad tvrdi da je pristran u korist Slovenije.

Na pitanje kako komentira Swobodinu izjavu da je njegov (Rehnov) prijedlog za posredovanje pristran i da ne pogoduje Hrvatskoj, Rehn je odgovorio kako Swoboda može izraziti svoje mišljenje, no kako nije siguran da pozna detalje.

"Naime, nacrt prijedloga dostavljen je samo premijerima, ministrima vanjskih poslova i predsjednicima dviju zemalja", rekao je Rehn u intervjuu objavljenu u Dnevniku Nove TV.