HAIĆANSKI PREDSJEDNIK:

'Pomoć dolazi, a nismo je spremni primiti'

20.01.2010 u 11:08

Bionic
Reading

Haićanski predsjednik Rene Preval pozdravio je u srijedu, tjedan dana nakon razornog potresa, činjenicu da je međunarodna pomoć 'stigla vrlo brzo', ocjenjujući međutim da postoji 'problem koordinacije' takve masovne pomoći.

'Danas se postavlja problem koordinacije. Pomoć dolazi, a nismo je spremni primiti. Kad dođe, kažu nam: gdje su kamioni za transport, gdje su skladišta? Važna je koordinacija pomoći kako bismo znali koje su količine u pitanju, kada i kako je distribuirati', izjavio je šef haićanske države na francuskom državnom radiju RFI.

U međuvremenu je UN-ov ured za koordinaciju humanitarne pomoći priopćio kako su međunarodne spasilačke skupine ispod ruševina dosad spasile 121 osobu.

Njemačka humanitarna udruga za djecu Kindernothilfe priopćila je da su djeca posebno ugrožena posljedicama potresa. Počevši od danas, Kindernothilfe će početi graditi posebne šatorske gradove za smještaj djece od tri do šest godina starosti. Od 200 tisuća Haićana, koliko ih trenutačno živi na ulicama, oko 100 tisuća su djeca, mnoga od njih siročad koja se ne može brinuti sama za sebe.