novi-stari varaždinski vladari

Pomirenje nakon teških uvreda: Kako je povratak na vlast smekšao Čačića i Čehoka

26.06.2017 u 15:20

Bionic
Reading

Radimir Čačić kao varaždinski župan i Ivan Čehok kao gradonačelnik Varaždina, rezultat je to nedavno održanih lokalnih izbora, ali isti je bio i 2005. kada su tada Čačićev HNS i Čehokov HSLS bili u koaliciji. Tadašnja ljubav nije dugo trajala, pukla je nakon svega tri godine uz grube riječi. Sada, po svemu sudeći, I Čehok i Čačić spremni su zaboraviti i surađivati na dobrobit građana

Kada su 2005. zajednički u koaliciji krenuli na lokalne izbore Čačić i Čehok vjerojatno nisu ni zamišljali da će se više od deset godina kasnije naći na istim pozicijama, jedan na mjestu župana, a drugi na mjestu gradonačelnika, no ovaj put bez zajedničke koalicije i bez podrške nekoć velikih stranaka.

Te 2005. Radimir Čačić bio je u naponu snage, na čelu HNS-a, s netom završenim mandatom u vladi Ivice Račana i kao vrlo hvaljen ministar graditeljstva. Na čelu stranke, tada HSLS-a bio je i Čehok, koji je iza sebe imao već jedan mandat na čelu Varaždina.

Dva šefa stanke prije tih 12 godina odlučila su na lokalnoj razini, zajedno s HSU-om ući u koaliciju i osvojiti Varaždinsku županiju, uključujući i Varaždin. U tome su uspjeli, no ljubav nije dugo trajala. Trzavice između dvojca lagano su tinjale par godina, no sve je puklo 2008. Kako je tada govorio Čehok, Čačićev HNS iz vlasti u Varaždinskoj županiji pokušao je izgurati HSLS i umjesto njih ubaciti SDP.

Samo par mjeseci kasnije i samom Čačiću stigla je kazna. U lipnju 2008. smijenjen je s mjesta župana. Taj posao obavila je nova koalicijska vlast koju su činili HSS, HDZ, HSLS, HSP, te dva nezavisna vijećnika, nekadašnja HNS-ovca.

'U tu sam koaliciju ušao prenaivno', prisjetio se tih dana gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva Ivan Čehok. 'Ja sam bio u Cavtatu i išao sam autom prema Dubrovniku kada sam vidio Čačićev plakat 'Učinio sam u Varaždinu, učinit ću u Hrvatskoj' na što sam ga nazvao i pitao čemu to, na što je ovaj odgovorio kako mu je bilo predugo pisati 'u Varaždinskoj županiji' i tada sam shvatio da taj čovjek ima loše namjere, da se želi okititi tuđim perjem i preuzeti sve zasluge onoga što smo radili moje poglavarstvo i ja. To je bio kraj', kazao se Čehok.

No, prije tih gotovo desetak godina nakon što su ga maknuli s mjesta župana vrlo brzo uslijedila je Čačićeva osveta. HNS je 2009. podnio kaznenu protiv Ivana Čehoka i njegovih suradnika, kao i Davora Patafte i još nekih poduzetnika, a 2011. na temelju te prijave Čehok je završio i u Remetincu.

Kakvi su bili odnosi između Čehoka i Čačića najbolje govore izjave iz kampanje za lokalne izbore 2009.  Bijesni Čačić nije se libio koristiti teške riječi. 'Sramota Varaždina', 'sramota ove države', 'lažljivac', riječi su kojima je Čačić na predizbornim skupovima častio Čehoka. No otišao je i korak dalje optuživši ga tada da, suprotno volji većine Varaždinaca, svojim glasom održava na životu Vladu Ive Sanadera.

  • +4
Ivan Čehok preuzeo je upravljanje Varaždinom Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

'Ja sam puno napravio za Varaždin 1991. godine. No, nisam tada vidio Čehoka okolo. A da sam ga i vidio sigurno bi ga zamijenio sa četnikom',  rekao je Čačić.

Odgovorio je tada i Čehok, kazavši kako zbog Čačićevog govora mržnje i rasizma polako osjeća strah i da će možda biti prisiljen potražiti zaštitu. 'Da Čačić nije kukavica, ostao bi u Varaždinu i kandidirao bi se protiv mene, a ja bih ga pobijedio sa 80 posto', rekao je tada Čehok.

I dok je Čehok od 2011. nakupio tri optužnice od kojih nijedna još nema pravorijeka, sam Čačić isto je proveo neko vrijeme u zavoru i to zbog prometne nesreće u Mađarskoj. Dvojac više nije ni vezan za stranke na čelu kojih su bili u zlatno doba suradnje. Sam Čačić izbačen je iz HNS-a i osnovao je Reformiste, dok je Čehok nakon što su se pojavile prve optužnice sam napustio HSLS.

Iako su bili u burnim odnosima, i Čehok i Čačić danas su kao župan i gradonačelnik spremni na suradnju. 'Moramo zatomiti svoje taštine i ego tripove', rekao je Čehok početkom lipnja za HTV.

'Čačić više nije lider i nema liderskih i premijerskih ambicija kao 2008. godine, kada je došlo do naših razilaženja. Ja danas iza sebe nemam stranku, već široku listu i ne vidim zašto ne bismo mogli zatomiti neka uvjerenja i taštine i zašto ne bismo surađivali oko stvari i projekata koji se preklapaju. Građani očekuju suradnju i trebamo svi surađivati', poručio je Čehok.

Na suradnju je danas spreman i Čačić.

'Da, smijenili su me 2008. ali smo se samo deset mjeseci kasnije vratili. Čehok i ja nikada osobno nismo imali problema pa nećemo ni sada. Suradnja je nužna i ne vidim razlog da se ona ne ostvaruje. Sasvim sigurno je dobra karakteristika, uz sve razlike, da imamo ambiciju i želju da pokrećemo projekte u županiji', kazao je Čačić kratko za tportal.

Složio se sa Čehokovom tvrdnjom da se trebaju zatomiti taštine. 'On je to rekao korektno i tu se slažem. Mislim da je govorio o svima nama', dodao je Čačić.