AFERA FIMI MEDIJA

Pomaže li Barišićeva šutnja USKOK-u ili Sanaderu?

18.04.2012 u 08:26

Bionic
Reading

One koji prate suđenje za Fimi Mediju jučer je mogla iznenaditi odluka drugooptuženog Mladena Barišića da se pred sudom brani šutnjom. Takav način obrane može se tumačiti kao vješt odvjetnički manevar, ali i kao ugrožavanje vjerodostojnosti optuženika i njegova priznanja kaznenog djela u korist Ive Sanadera i HDZ-a

Sanader odgovara Barišiću

Odvjetnici Mladena Barišića - Ante Madunić i Rajko Mlinarić savjetovali su svome klijentu da se na sudu brani šutnjom usprkos priznanju kaznenog djela - punjenja HDZ-ovog proračuna novcem iz državnih i privatnih tvrtki preko Fimi medije.

Ta je činjenica posebno važna za optuženike poput Ive Sanadera, Ratka Mačeka i HDZ-a koji nisu priznali krivnju pa svoje obrane moraju prilagoditi ovima koji jesu i koji ih terete. Odluka Barišića da se brani šutnjom dovela ih je u nezgodnu poziciju, jer ga neće moći ispitivati i dokazati suprotno. Zato je Sanader takvu taktiku jučer objasnio tezom da je Barišić zapravo lagao na USKOK-u pa da šuti jer se sada nalazi u nezgodnoj situaciji.

Ljubo Pavasović Visković djelomično se slaže s njima. Kao iskusan odvjetnik smatra da Barišićeva šutnja dovodi u pitanje njegovu vjerodostojnost s obzirom na priznanje i detaljan iskaz u USKOK-u kojim je teretio Sanadera:

'Manevar Barišićevih odvjetnika može se tumačiti štetnim za Sanaderovu obranu, ali zapravo, postoje stavovi sudske prakse da nitko ne bi trebao biti osuđen na temelju iskaza osobe kojoj nije mogao postavljati pitanja. Kada bi se bez ispitivanja Barišića donijela osuđujuća presuda, Sanader bi se mogao žaliti Europskom sudu za ljudska prava koji bi mogao takvu presudu i poništiti. Ne znam kome tu Barišić radi štetu, a kome uslugu', kazao je Pavasović Visković i dodao da bi za USKOK-ovo tužiteljstvo bilo bolje da Barišić govori.

Barišić: Bio sam Sanaderov poslušnik
'Tko zna, možda je to samo manevar pa Barišić čeka Sanadera i njegovu obranu da progovori. U svakom slučaju, sud će poštovati Barišićevu odluku da se brani šutnjom, ali će morati s vremenom ući u razloge zašto ne želi odgovarati na pitanja', rekao je Pavasović Visković

Drugi pak iskusni odvjetnik Veljko Miljević rekao je kako u obrani šutnjom nema ničeg neobičnog: 'Čovjek čeka da mu se kaže u kojem prostoru se može kretati. Postoji ogroman prostor za manevre zbog kojeg se on ne želi izjašnjavati.' U prijevodu - Barišić još nije sklopio nagodbu s USKOK-om po pitanju krivnje i konačne kazne te si ne želi dodatno kvariti poziciju.

'Barišić i njegovi odvjetnici shvaćaju da kazneno djelo postoji i da mu je na teret, ali shvaćaju i da nisu razrađeni detalji kako je djelo počinjeno te nisu objašnjene okolnosti djela', kaže Miljević i dodaje kako su njegovi kolege Madunić i Mlinarić zapravo napravili pametan potez. 'Obrana Sanadera isto tako čeka, svi čekaju da se završe uvodni govori i da se izvedu svi dokazi USKOK-a.'

Ni Sanaderova obrana nije sasvim 'obična'. Odvjetnici Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Goran Suić izabrali su da će svoje uvodne riječi iznijeti tek nakon završetka dokaznog postupka USKOK-a što cijelo suđenje može učiniti gotovo dva puta duljim. Naime, Sanader bez uvodnih riječi neće imati pravo ispitivati svjedoke koje pozove USKOK, ali će imati priliku ponovno pozvati iste svjedoke ako ustvrde da su im potrebni u obrani.

Pretpostavlja se da će svi optuženici još neko vrijeme zadržati 'status quo' i što manje novih činjenica uvoditi u raspravu. Ipak, Miljević je kazao da Sanaderovi i HDZ-ovi odvjetnici neće moći dugo sjediti prekriženih ruku i da će vrlo brzo morati započeti aktivnu obranu, jer je afera Fimi media za njih najteži slučaj i takav stav bi im u jednom trenutku mogao ići na štetu.

188419,188297,188158,188095