otrovom u lice

Polubrat sjevernokorejskog vođe ubijen smrtonosnim VX-om

05.10.2017 u 14:32

Bionic
Reading

Tragovi smrtonosne neurotoksične tvari koja je usmrtila polubrata sjevernokorejskog čelnika pronađeni su na odjeći koju su nosile dvije žene optužene za to senzacionalno ubojstvo, rekao je u četvrtak sudski vještak na malezijskom sudu

Indonezijka Siti Aisyah (25) i Doan Thi Huong (28), Vijentnamka, optužene su za ubojstvo Kim Jong Nama tako što su mu na lice nanijele VX, otrov koji je zabranio UN, na zračnoj luci u Kuala Lumpuru 13. veljače.

Stručnjak za kemijsko oružje malezijske vlade rekao je da je njegova analiza otkrila tragove VX-a, njegovih prekursora i produkata razgradnje na rukavima majice koju je Huong nosila, kao i produkte razgradnje na košulji Siti Aisyah.

'Prisutnost prekursora i VX-a potvrđuje prisutnost samog VX-a', rekao je stručnjak, Raja Subramaniam, rekao je sudu. 'Pronašao sam također produkte razgradnje VX-a, što potvrđuje njegovo prisutstvo'.

  • +6
Velika parada u slavu 'sjajne zvijezde' Kim Jong-Una Izvor: Reuters / Autor: Damir Šagolj

Tužiteljstvo tvrdi da je VX jedini uzrok smrti Kim Jong Nama.

Raja je kazao da se VX može nanijeti na dlan i da neće utjecati na zdravlje ako ga se brzo, u roku od 15 minuta, ispere. Koliko je smrtonosan ovisi o dozi i gdje je na tijelu nanesen. Najlakše prodire u tijelo gdje je veća prokrvljenost kao što su glava, vrat, oči i uši.

Optužene žene su se izjasnile da se ne osjećaju krivima i tvrde da su mislile da sudjeluju u nekoj šali za reality TV.

Ako budu proglašene krivima, prijeti im smrtna kazna

Kim Jong Nam bio je stariji polubrat sjevernokorejskog čelnika koji je znatan dio vremena provodio izvan svoje zemlje i javno govorio protiv režima svoje obitelji.