NARODNO VIJEĆE UPOZORILO

Položaj Hrvata i BiH je neodrživ

05.02.2010 u 17:18

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine (HNV) ponovno je u petak upozorilo kako su postojeće ustavno uređenje i dvoentitetski teritorijalni ustroj BiH neodrživi i neprihvatljivi za Hrvate koji žive u toj zemlji jer ih dovode u poziciju nacionalne manjine i uskraćuju im neka od temeljnih ljudskih prava.

"Takvim uređenjem provodi se diskriminacija te onemogućuje ravnopravnost i zajedništvo naroda i građana BiH, što posebice pogađa Hrvate kao narod raspršen na cijelom teritoriju države", izjavio je predsjednik HNV fra Luka Markešić na konferenciji posvećenoj položaju Hrvata u BiH što ju je ova nevladina udruga organizirala u Sarajevu.

Markešić je podjetio kako je HNV kao organizacija koja okuplja značajan broj uglednih Hrvata iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života u BiH godinama upozoravala na neodrživost sadašnjeg stanja u državi te na potrebu da se BiH ustroji kao demokratska zajednica ravnopravnih naroda.

Markešić je upozorio i na to kako ni za koga pa ni za Hrvate u BiH rješenje ne bi bilo u uspostavi trećeg entiteta jer bi se time samo produbile postojeće podjele koje državu čine potpuno nefunkcionalnom.

Pravo rješenje, po Markešićevim riječima, bio bi novi regionalni ustroj odnosno kantonizacija BiH. S takvom ocjenom suglasio se i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić koji je zaključio kako je nova teritorijalna organizacija BiH nužnost i to prije svega za interese hrvatskog naroda.

Prema procjenama HNV-a tijekom rata svoje domove napustilo je gotovo pola milijuna od ukupno 800 tisuća Hrvata koliko ih je prije rata živjelo u BiH. Pretpostavlja se kako hrvatski narod sada čini tek 13 posto od ukupnog broja stanovnika BiH.