OKOSNICA VLASTI

Poljuljani odnos SDA i SDP BiH zbog proračuna

18.04.2012 u 18:37

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u srijedu u Sarajevu kako je njegova stranka nezadovoljna ponašanjem svoga glavnog koalicijskog partnera, Socijaldemokratske partije (SDP), tijekom rasprava i glasovanja o proračunu BiH za 2012. godinu, ali će nastaviti sudjelovati u vlasti čiju okosnicu u Federaciji BiH čine upravo te dvije stranke

Na konferenciji za novinstvo sazvanoj nakon glasovanja u vijeću ministara BiH, koje je tijekom dana usvojilo prijedlog proračuna od 950 milijuna konvertibilnih maraka, Tihić je novinarima izjavio kako su ministri sigurnosti i obrane koji dolaze iz SDA glasovali protiv predloženog proračuna jer ga SDA smatra nedostatnim za funkcioniranje države.

Kazao je kako je za prihvaćanje takvog manjkavog proračuna odgovoran prije svega predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je za takav proračun i glasovao u svojstvu ministra vanjskih poslova a ujedno je bio jedini Bošnjak koji je glasovao 'za'.

'S ovim zamrznutim fiskalnim okvirom do kraja mandata ove vlasti (2014. godine) bit će doveden u pitanje ne samo rad institucija BiH nego i provedba svega onoga zbog čega su te institucije formirane', kazao je Tihić, dodajući kako su neprihvatljivi prijedlozi da se smanje plaće zaposlenima u agencijama za provedbu zakona jer se time dovodi u pitanje borba protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Najavio je kako će SDA u raspravi u parlamentu amandmanima pokušati korigirati predloženi proračun, ali je dodao kako nije optimist da će u tome i uspjeti.

Tihić je kazao kako je zbog Lagumdžijina ponašanja predsjedništvo SDA odlučilo za sada prekinuti provedbu sporazuma sa SDP-om o raspodjeli dužnosničkih mjesta, no SDA će istodobno nastaviti sudjelovati u vlasti s već postavljenim dužnosnicima.

Vijeće ministara BiH predložilo proračun, SDA protiv

Predsjednik vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potvrdio je u srijedu kako je vijeće ministara nakon višemjesečnih rasprava usvojilo odluku o proračunu BiH za 2012. godinu u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) i da je ona sukladna ranije dogovorenom globalnom fiskalnom okviru

'Nije bilo povišenih tonova na sjednici. Mišljenja su se suprotstavljala, a pobijedila je snaga argumenata', kazao je Bevanda novinarima u Sarajevu.

Ministar financija Nikola Špirić kazao je novinarima kako proračun proizlazi iz okvira koje je dalo fiskalno vijeće BiH, što uključuje i smanjenje plaća za 4,5 posto osim onima koji imaju plaće do 250 eura.

Predloženi proračun podrazumijeva i smanjenje drugih izdvajanja poput posebnih naknada koje dobivaju zaposleni u državnim tijelima vlasti.


'Ovo je i dovoljan i restriktivan proračun', kazao je Špirić objašnjavajući kako su predviđene nužne uštede, a da više novaca na državnoj razini ne znači učinkovitiju državu.

Dodao je kako štednju valja nastaviti, što će se učiniti kroz ograničavanje novog zapošljavanja u državnim agencijama i tijelima državne vlasti.

Potvrdio je kako je na sjednici ministarskog vijeća ministara vođena 'živa rasprava', no ustvrdio je kako proračun neće ugroziti ni jednu funkciju države i njezino napredovanje na putu prema euroatlantskim integracijama.

Pojasnio je kako su predviđena sredstva i za popis stanovništva 2013. godine kao i za gradnju graničnih prijelaza prema Hrvatskoj, sukladno okvirima što ih propisuje Europska unija.

'Logično je da svi budu jednako nezadovoljni, jer svi uvijek očekuju više novaca', prokomentirao je Špirić rasprave o visini proračuna i negativno stajalište koje je zauzela Stranka demokratske akcije (SDA).

Predsjednik SDA Sulejman Tihić uoči sjednice Vijeća ministara najavio je kako ministri iz njegove stranke neće poduprijeti predloženi proračun, jer predviđeni iznos nije dostatan za funkcioniranje države, a tvrdi da nisu poštovane ni zakonske odredbe koje nalažu da se najprije osiguraju sredstva za funkcioniranje državnih institucija pa tek onda za entitetske i ostale razine vlasti.

'Takvim slabljenjem države i jačanjem entiteta izravno se ugrožava funkcioniranje državnih institucija i europski put BiH, jer otkako je 2008. godine državni proračun 'zamrznut', proračun Republike Srpske je povećan za 70 posto, a proračun Federacije BiH za 50 posto', kazao je Tihić.

Proračun u obliku kojega je predložilo vijeće ministara BiH treba dobiti potporu predsjedništva BiH i tek u obliku u kojemu ga usvoji to tijelo može biti proslijeđen zastupničkom domu parlamenta BiH na konačnu potvrdu.