reagiranje na članak o Holokaustu

Poljski veleposlanik u Hrvatskoj: Tvrdnja o navodnom antisemitizmu Poljaka nema nikakve veze sa stvarnošću. Oni čine najveću skupinu Pravednika među narodima

Bionic
Reading

Na članak pod naslovom 'Ovako je započela nezapamćena spirala zla: Od rasnih zakona, preko geta, do plinskih komora', koji je povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust tportal objavio 27. siječnja, reagirao je veleposlanik Poljske u RH Andrzej Jasionowski

Bio sam vrlo iznenađen pročitavši neke od teza sadržanih u članku "Ovako je započela nezapamćena spirala zla: Od rasnih zakona, preko geta, do plinskih komora", objavljenog na tportalu dana 27.01.2021. godine. Tema kao što je Holokaust, koja zahtijeva izuzetno veliku osjetljivost, trebala bi biti slobodna od svih manipulacija i iskrivljavanja, jer one napadaju ne samo povijesnu istinu, već prije svega sjećanje na žrtve ovog strašnog zločina koji su Nijemci počinili nad europskim Židovima.

U članku se podsjeća na tezu po kojoj "Holokaust ne bi bio moguć, barem ne u tako masovnom opsegu, da nacisti nisu uživali prešutnu ili otvorenu podršku nežidovskog stanovništva, čak i u okupiranim zemljama poput Poljske". Želio bih naglasiti da tvrdnja o navodnom antisemitizmu Poljaka nema nikakve veze sa stvarnošću. Nažalost, antisemitizam je naravno postojao u Poljskoj, baš kao što je ovaj sramotni stav postojao u svim ostalim europskim zemljama: Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj i Hrvatskoj.

Stotinama godina Poljska je bila dom i utočište mnogim Židovima koji su pobjegli od progona u drugim zemljama. Prije izbijanja Drugoga svjetskog rata Židovi su činili oko deset posto poljskog društva i to je bio najveći postotak u Europi. Razvoj židovskog života u Poljskoj brutalno je prekinut Drugim svjetskim ratom i njemačkom politikom Endlösung (konačno rješenje, op. ur.). Od približno 3,5 milijuna poljskih Židova, otprilike 300.000 preživjelo je rat. Politika Njemačke pod vodstvom Hitlera bila je usmjerena na sustavno istrebljenje svih europskih Židova. Vođeni jezivim kalkulacijama, Nijemci su za glavno mjesto istrebljenja izabrali okupiranu Poljsku, ne zato što su Poljaci bili antisemiti, nego zbog toga što je tamo živjelo najviše Židova i s gledišta njemačke logike smrti tamo je za njih bilo najlakše i najjeftinije izgraditi logore.

Nakon konferencije u Wannseeu početkom 1942. godine, kada je vodstvo njemačke države odlučilo istrijebiti europske Židove, koncentracijski logor Auschwitz pretvoren je u logor za istrebljenje i proširen. Prije je služio kao koncentracijski logor za poljske političke zatvorenike. Ponovno, razlog da središte istrebljenja bude u Auschwitzu bila je suhoparna, i zbog toga ujedno strašna ekonomska računica - temelji zločinačke infrastrukture već su bili postavljeni, a željezničke veze Oświęcima omogućile su prijevoz Židova iz gotovo cijele Europe. Zbog toga su u Auschwitz s ciljem pogubljenja dovoženi Židovi iz gotovo cijele Europe, primjerice iz Francuske, Nizozemske, Mađarske, Grčke ili Jugoslavije (većina Židova s područja današnje Hrvatske ubijena je bila u ustaškom logoru Jasenovac). Među upravom i osobljem logora nije bilo Poljaka, a navodni antisemitizam Poljaka nije imao nikakve veze s lokacijom logora.

  • +6
Memorijalni centar Yad Vashem Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Suprotno tome, unatoč činjenici da je za pomaganje Židovima u okupiranoj Poljskoj prijetila smrtna kazna - za razliku od drugih europskih zemalja - Poljaci čine najveću skupinu Pravednika među narodima. Prema podacima Instituta Yad Vashem, Poljaci čine više od 25 posto od 27,7 tisuća ljudi koji su se angažirali kako bi pomagali Židovima tijekom njemačke okupacije. U okupiranoj Poljskoj pomoć Židovima nije imala samo socijalnu, već i državnu dimenziju. Nakon što je Njemačka napala Poljsku vlada je svoje aktivnosti premjestila u podzemlje i u izbjeglištvo - u Pariz i London - odakle je, između ostalog, obavještavala svijet o Holokaustu, tražeći pomoć. Nažalost, bez razumijevanja.

Uzimajući u obzir gore navedeno, tvrdnje poput onih u članku objavljenom na tportalu uvijek me duboko žaloste. Iskrivljuju pravu sliku Holokausta i zamagljuju odgovornost za ovaj nevjerojatni zločin, za koji je bila odgovorna nacistička Njemačka. Poljska je bila prva žrtva njemačke agresije u rujnu 1939. godine, a upravo je poljsko društvo - s posebnim naglaskom na poljske Židove - platilo najvišu cijenu rata i Hitlerove politike, lude u svom zločinu i demonskom savršenstvu.