kancelarka u varšavi

Poljski predsjednik odustao od zakazanog susreta s Merkel zbog Gazproma

10.09.2021 u 13:41

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Andrzej Duda neće se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tijekom njenog posjeta Varšavi u subotu, otkrio je dužnosnik njegovog ureda

Promjena u rasporedu dogodila se nedugo nakon što je ruski Gazprom objavio da je dovršen Sjeverni tok 2, sporni plinovod koji je izgradila do Njemačke, a kojem se Poljska protivi.

Njemačka vlada je ranije ovaj mjesec objavila da će se Duda i Merkel sastati. No Pawel Soloch, šef predsjednikovog ureda za nacionalnu sigurnost, u petak je kazao da se to ipak neće dogoditi zbog neusklađenih rasporeda i „slučajnih okolnosti“, prenosi agencija dpa.

Duda će tijekom dugo planiranog posjeta Merkel Varšavi biti u Katowicama, rekao je Soloch za poljski radio, dodavši da je njemačko veleposlanstvo upoznato s rasporedom poljskog predsjednika.

Poljska se, uz druge istočnoeuropske države i SAD, protivila izgradnji Sjevernog toka 2, nazvavši ga geopolitičkim projektom Moskve koji će potkopati energetsku sigurnost Europe.

„Odnos s Njemačkom je dobar, iako je Sjeverni tok 2 bacio sjenu na njega i oslabio povjerenje u bilateralne odnose“, naglasio je Soloch.

Poljski mediji pišu kako je nezadovoljstvo dovršetkom tog projekta igralo ulogu u odluci Dude da se ne sastane s Merkel.

Njemačka kancelarka na odlasku, čiji će nasljednik biti poznat nakon parlamentarnih izbora krajem rujna, a na kojima ona nije kandidat, u Poljskoj će se u subotu sastati s premijerom Mateuszom Morawieckim.

Ti će razgovori biti usredotočeni na situaciju na poljskoj granici s Bjelorusijom.

EU optužuje Minsk da šalje ilegalne migrante preko vanjske granice saveza kako bi se osvetio za sankcije koje su zapadne zemlje uvele zbog kršenja ljudskih prava u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Kremlj želi da Sjeverni tok 2 što prije krene s radom, Ukrajina nezadovoljna

Kremlj je u petak pozvao na „što skoriji“ početak rada novog plinovoda.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitri Peskov kazao je kako je „svima u interesu“ da Njemačka što prije odobri početak isporuke plina.

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika rekao je pak da će se Ukrajina boriti protiv zloupotrebe tog plinovoda koji zaobilazi ukrajinski teritorij.

„Predsjednik Volodimir Zelenskij je uvijek naglašavao da će se Ukrajina boriti protiv ovog ruskog političkog projekta do njegovog dovršetka, pa i nakon početka isporuke plina“, objavio je Sergij Nikiforov.

Ruski plinski div Gazprom objavio je da je izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 u potpunosti završena u petak ujutro.

Predsjednik izvršnog odbora Gazproma Aleksej Miller objavio je vijest na jutarnjem sastanku, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Očekuje se da će ruska energetska kompanija novim plinovodom početi isporučivati ​​plin Njemačkoj u listopadu.