DIPLOMATSKI SPOR NA OBZORU

Poljska: Usvojen kontroverzni zakon o medijima protiv TV kanala u američkom vlasništvu

17.12.2021 u 17:57

Bionic
Reading

Poljski parlament je usvojio zakon o medijima za koji kritičari kažu da je prvenstveno usmjeren protiv televizijskog informativnog kanala TVN24 u vlasništvu američke medijske kuće Discovery, što bi moglo dovesti do diplomatskog spora sa SAD-om

Zakon, koji nije bio na rasporedu za glasanje, ali je uvršten u posljednji tren, sada ide na potpisivanje predsjedniku Andrzeju Dudi.

Oporbeni zastupnici tvrde da je glasanje održano mimo procedure, da je stoga protupravno i predstavlja kršenje demokratskih standarda.

Također upozoravaju da će izmjenom pravila o stranom vlasništvu otežati rad informativnig kanala TVN24 američke medijske kuće Discovery.

Početkom godine je predloženi zakon izazvao svađu između Poljske i SAD-a, a osim u Washingtonu kritizirala ga je i Europska unija.

Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da je cilj zakona spriječiti utjecaj zemalja poput Rusije i Kine na poljske medije.

Matična tvrtka TVN24 je TVN koja je u vlasništvu Discoveryja, ali je registirana u Nizozemskoj kako bi se zaobišla odredba prema kojoj inestitor izvan Europe ne smije imati više od 49 posto vlasništva u poljskim medijskim kućama.