10. svibnja

Poljski konzervativci razmišljaju o dopisnom glasanju na predsjedničkim izborima

02.04.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Nacionalistička konzervativna stranka na vlasti u Poljskoj razmišlja o organiziranju predsjedničkih izbora 10. svibnja isključivo dopisnim putem dok se čuju brojni pozivi za njihovu odgodu zbog pandemije, rekao je u četvrtak potpredsjednik parlamenta Ryszard Terlecki

Zastupnici stranke Pravo i pravda (PiS) predložili su nacrt zakona o izmjeni izbornog zakona koji bi svim glasačima omogućio dopisno glasovanje. O tom će tekstu u četvrtak raspravljati donji dom gdje PiS ima većinu, objavila je poljska novinska agencija PAP.

'Moći će se glasovati dopisno, neće biti potrebe dolaska na birališta jer ih neće ni biti', rekao je Terlecki koji predsjeda PiS-ovom parlamentarnom skupinom. Izmjena koju je još u subotu unio PiS omogućila je dopisno glasovanje biračima starijim od 60 godina.

Konzervativna stranka ne želi odustati od održavanja izbora 10. svibnja, premda oko 65 posto Poljaka, pokazuje anketa, parlamentarna oporba i mnogi zdravstveni stručnjaci traže odgodu izbora zbog opasnosti zaraze članova izbornih povjerenstava i birača na biralištima.

Komentatori ocjenjuju da bi glasovanje u svibnju zajamčilo pobjedu predsjednika na odlasku Andrzeja Dude koji je na prošlim predsjedničkim izborima bio kandidat PiS-a, a odgoda bi mu ugrozila izglede za osvajanje drugog mandata.

Liberalna kandidatkinja za predsjednika republike Malgorzata Kidawa Blonska ocijenila je u četvrtak da je prijedlog PiS-a "očito kršenje Ustava".

Mnogi načelnici općina i gradonačelnici rekli su da neće organizirati izbore kako ne bi izlagali birače opasnosti od zaraze.