komemoracija

Poljski dužnosnici na meti kritika zbog nepoštivanja mjera: Nema razmaka od 2 metra; okupilo se više od 2 osobe...

11.04.2020 u 12:50

Bionic
Reading

Najviši dužnosnici poljskog kabineta i vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) izazvali su kritike zbog nepoštivanja mjera opreza tijekom komemoracije povodom 10. godišnjice avionske nesreće u Smolensk koje je preporučio ministar zdravstva

Čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski, premijer Mateusz Morawiecki, zajedno sa svoja dva zamjenika i predsjednicom Donjeg doma Elzbieta Witek bili su među dužnosnicima koji su u petak položili vijence na spomenike posvećenim žrtvama zrakoplovne nesreće 2010. godine.

U nesreći je poginulo 96 osoba, a među njima i predsjednik Lech Kaczynski.

Snimke i fotografije s tog događaja izazvale su kritike na društvenim medijima. Sudionici i drugi korisnici interneta tvrde da su dužnosnici nisu poštivali službenu zabranu okupljanja za više od dvije osobe ni potrebnu udaljenost od dva metra jedan od drugog.

"Udaljenosti bi sigurno trebala biti veća", rekao je u subotu ministar zdravstva Lukasz Szumowski radijskoj publici.

Ipak, branio je vladu, rekavši da je obilježavanje desetogodišnjice pada bilo radikalno ograničeno zbog pandemije koronavirusa.

Policija je rekla da sudionici komemoracije obnašaju službenu dužnost i stoga za njih ne vrijede ograničenja.

Policijske ophodnje koje osiguravaju da građani poštuju ograničenja uobičajen su prizor u poljskim gradovima, što komentatori na društvenim mrežama nisu propustili istaknuti.

Tako se u jednoj objavi vidi snimka na kojoj policajac juri za osamljenim biciklistom na istom trgu na kojem su se odvijale komemoracije.

Poljska je do sada potvrdila 6.088 zaraženih i 195 smrtnih slučajeva zbog koronavirusa.