POGINULO OKO 90 VISOKIH DUŽNOSNIKA

Poljska proglasila sedam dana žalosti

10.04.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Poljska je zbog tragične zrakoplovne nesreće u kojoj su poginule 132 osobe, među kojima predsjednik države i oko 90 visokih dužnosnika, proglasila sedam dana žalosti. Ruski mediji se pitaju je li među putnicima bio i bivši premijer, brat blizanac predsjednika Kaczynskog

'Očekuje se da se tijekom dana potvrde informacije o tome koji su točno dužnosnici još bili u zrakoplovu i je li među njima bio i bivši premijer, brat blizanac predsjednika Lecha Kaczynskog, Jaroslaw Kaczynski', rekao je u izjavi za Media Servis hrvatski veleposlanik u Rusiji, a nekada i u Poljskoj, Nebojša Koharović

Glasnogovornik stranke Pravo i pravednost u međuvremenu je izjavio da je predsjednikov blizanac i bivši premijer Jaroslaw Kaczynski otputovao na mjesto nesreće. 'Shrvan je tragedijom, ali hrabar', rekao je Mariusz Blaszczak. Njegova osobna situacija je još gora jer im se majka Jadwiga već više od mjesec dana nalazi u bolnici u teškom stanju. 'Ne znam je li ona obaviještena o tragediji', rekao je Blaszczak.

Putin osobno vodi istragu?

U zrakoplovu je bio i prvi čovjek poljske vojske - general Franciszek Gagor

'Prema informacijama koje dosad kolaju ruskim i poljskim medijima, uz predsjednika Kaczynskog stradao je veći dio poljskog državnog vrha. U zrakoplovu ih je najviše bilo iz Ureda predsjednika, nekoliko državnih tajnika, zamjenici ministra obrane i vanjskih poslova, načelnik glavnog stožera, guverner Narodne banke Poljske, zastupnici poljskog Sejma i Senata', rekao je Koharović i dodao da je na mjesto nesreće doputovao ruski predsjednik Vladimir Putin koji je rekao da će 'osobno voditi istragu oko pada ovoga zrakoplova zajedno s nadležnim ruskim službama'.

Na mjesto nesreće uputio se i poljski premijer Donald Tusk koji je uoči putovanja rekao: 'Ovo je najveća tragedija u poljskoj poslijeratnoj povijesti! Želim izraziti sućut obiteljima poginulih i reći im da smo primili izraze sućuti iz cijeloga svijeta.'

'Kao što vidite, ruska strana, bez obzira na stanovite povijesne nesporazume koji su postojali, u ovakvim trenucima jedino što može pokazati je politička i ljudska odgovornost i solidarnost za saniranje nesreće i nalaženje pravog uzroka', rekao je veleposlanik.

'Znamo da trenutno zasjeda poljska vlada koja priprema daljnju uspostavu poljske države, a predsjednik Sejma preuzima ulogu predsjednika do izbora. Ipak, službene podatke trebat ćemo pričekati do kasno popodne', rekao je Koharović.

Poljaci u redu za upis i knjigu žalosti

Prema informacijama koje ima Russia Today, u zrakoplovu je uz predsjednika Lecha Kaczynskog i njegovu suprugu Mariju bilo oko 90 državnih dužnosnika, najviše iz Ureda predsjednika,  parlamenta te crkvenog vrha.

Na popisu putnika su šef glavnog stožera poljske vojske, general Franciszek Gagor, predsjednik Poljske narodne banke Slawomir Skrzypek, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrzej Kremer, ministar Władysław Stasiak, biskup Płoski, predsjednički kandidat i potpredsjednik poljskog parlamenta Jerzy Szmajdziński, poljski ambasador u Rusiji Jerzy Bahr i drugi.

Poljska Gazeta Wyborcza donosi popis imena ostalih poginulih.

Po priopćenju ruskog ministarstva za izvanredna stanja, u zrakoplovu Tupoljev TU-154M nalazilo se 96 ljudi, od kojih 88 članova poljskog izaslanstva na putu za Katynsku šumu, 20 kilometara od Smolenska, gdje je 1940. po Staljinovoj naredbi ubijeno 22.000 poljskih časnika, vojnika i ratnih zarobljenika, gdje su trebali sudjelovati na komemoraciji njima u čast.

Poljska proglasila tjedan žalosti

Gazeta Wyborcza piše da je tragična smrt predsjednika, njegove supruge i mnogih državnih dužnosnika, među kojima su i ministri, najcrnja točka poljske povijesti. Rusija je sutrašnji dan proglasila danom žalosti, a Poljska će tugovati cijeli slijedeći tjedan.

Pokojnog predsjednika automatizmom nasljeđuje predsjednik poljskog parlamenta Bronisław Komorowski, a izbori za novog predsjednika moraju biti raspisani za 14 do 60 dana.

Obama: Pogibija Kaczynskog strašna za cijeli svijet!

Lech Kaczynski i Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je pogibija poljskoga predsjednika Lecha Kaczynskog u zrakoplovnoj nesreći 'strašna' za Poljsku, Sjedinjene Države i za cijeli svijet', izrazivši istodobno najiskreniju sućut poljskim vlastima.

'Danas sam nazvao premijera Donalda Tuska da bih izrazio Michellinu i svoju iskrenu sućut poljskome narodu', stoji u priopćenju iz Bijele kuće.

Predsjednik Kaczynski 'bio je državnik koji je odigrao ključnu ulogu u pokretu Solidarnost, a u SAD-u su mu se divili kao čelniku predanom slobodi i dostojanstvu čovjeka', stoji u priopćenju. Činjenica da je poljsko izaslanstvo putovalo u Katyn, gdje je trebalo odati počast žrtvama staljinističkog masakra koji se dogodio prije 70 godina, 'svjedoči o snazi poljskoga naroda'.

'Danas je Amerikancima teško pri srcu', kazao je Obama, istaknuvši kako su veze između njegove zemlje i Poljske 'duboke i vrijedne poštovanja'. 'Naše misli i molitve su s obitelji Kaczynski, s rodbinom svih onih čiji su članovi obitelji poginuli u ovoj tragičnoj nesreći i s poljskim narodom.'

Ostavština Lecha Kaczynskog i svih koji su danas poginuli 'bit će stalno svjetlo koje će voditi Poljsku i svijet prema ljudskome napretku', rekao je Obama.