novi zakon

Poljska ide na predsjedničke izbore u lipnju

02.06.2020 u 23:41

Bionic
Reading

Poljski parlament je u utorak izglasao zakon koji će omogućiti raspisivanje novih predsjedničkih izbora najvjerojatnije krajem lipnja, nakon otkazivanja izbora zbog pandemije.

Izbori su se trebali održati 10. svibnja, ali su u zadnji tren otkazani zbog toga što se vlada koju čine konzervativci i nacionalisti nije mogla dogovoriti s oporbom o tome kako postupiti s obzirom na epidemiju, na sumnje u njihovu zakonitost i na njihov mogući oblik.

Popularnost predsjednika na odlasku Andrzeja Dude, koji je dugo imao najviše izgleda za pobjedu i koji uživa potporu vlade, pada, čini se, zadnjih tjedana dok kriza uzrokovana pandemijom počinje slabiti poljsko gospodarstvo. Po posljednjim anketama, mogao bi čak izgubiti u drugom krugu od liberalnog kandidata, aktualnog gradonačelnika Varšave Rafala Trzaskowskog.

Predsjednica parlamenta Elzbieta Witek, članica desne stranke Pravo i pravda (PiS, na vlasti) treba ovih dana odrediti novi nadnevak održavanja izbora.

Moćni čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski zauzeo se prošlog tjedna da se izbori održe 28. lipnja.

Izborna kriza događa se u prilikama kada je Europska unija već dugo zabrinuta za poštovanje demokratskih standarda u Poljskoj.

U Poljskoj je dosad 24.395 ljudi zaraženo covidom-19, od kojih je 1092 umrlo, pokazuju podatci objavljeni u utorak poslijepodne.