za 1000 do 1500

Poljska i SAD blizu sporazumu o slanju još američkih vojnika

22.05.2019 u 15:06

Bionic
Reading

Poljska i SAD blizu su postizanju sporazuma o snažnijoj američkoj vojnoj prisutnosti u toj srednjoeuropskoj državi, uključujući ljudstvo i opremu, uoči posjeta predsjednika Andrzeja Dude Washingtonu u lipnju, objavili su u srijedu dužnosnici

No još se uvijek ne slažu oko toga tko bi trebao financirati izgradnju objekata i koliko će misija trajati.

Poljski i američki dužnosnici nadaju se da će sporazum, koji je Varšava predložila u rujnu prošle godine, Donald Trump i Duda odobriti tijekom njegova boravka u SAD-u.

Sporazum će osnažiti napore transatlanskih saveznika da odvrate Rusiju od napada, koji je prema Zapadu prioritet nakon što je Moskva 2014. pripojila Krim od Ukrajine, poljskog susjeda.

Nakon višemjesečnih razgovora na nižoj razini, dužnosnici kažu da prijednog ne sadrži izvorni Dudin zahtjev o gradnji stalne vojne baze nazvane "Fort Trump".

"Nema Fort Trumpa", rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Umjesto toga, dvije zemlje blizu su postizanju sporazuma koji bi za 1000 do 1500 povećao broj američkih vojnika stacioniranih u Poljskoj. U toj je državi u prosjeku oko 4500 američkih vojnika u sklopu snaga NATO-a.

Kao zamjenu za trajnu američku bazu, SAD će ili unaprijediti ili podići nove objekte u postojećim poljskim bazama, rekli su dužnosnici.