koronavirus

Poljska drugi tjedan otvara parkove i šume, počinje ublažavati mjere

16.04.2020 u 09:42

Bionic
Reading

Poljska će ponovno otvoriti parkove i šume od ponedjeljka a potom će revidirati pravila o broju kupaca u dućanima, u početnim koracima kojima želi ublažiti mjere uvedene zbog koronavirusa, rekao je ministar državne imovine Jacek Sasin u četvrtak

Poljski premijer u četvrtak bi trebao objaviti pojedinosti vladinog plana o ublažavanju restrikcija koje su uvedene u cilju spriječavanja širenja koronavirusa.

'Konačna odluka bit će donesena danas. Mislim da prvo, počevši od ponedjeljka, možemo očekivati otvaranje šuma i zelenih površina', rekao je Sasin za radio RMF.

Dodao je da će Poljska također revidirati pravila o broju kupaca koji istovremeno mogu biti u dućanima, ali nije rekao kada bi ta nova pravila mogla stupiti na snagu.

Sasin je također rekao da je prerano razgovarati o otvaranju škola.

Poljska za manje od mjesec dana ima zakazane predsjedničke izbore, i dok oporba želi da se oni odgode, vladajući su se dosad držali toga datuma, uz ideju da se održe glasanjem putem pošte zbog pandemije koronavirusa.

Ali u srijedu su iznijeli novi prijedlog o produljenju mandata predsjednika.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) predložila je izmjenu ustava kako bi se mandat predsjednika Andrzeja Dude produljio za dvije godine zbog prijetnji koje donosi pandemija koronavirusa.

Ustav određuje da predsjednički mandat traje pet godina a prema prijedlogu zakona koji je u srijedu upućen u parlament bio bi produljen na sedam godina dok bi predsjednički izbori zakazani za 10. svibnja bili nevažeći.

'Aktualna prijetnja javnoj sigurnosti i njezine očekivane posljedice opravdavaju... izmjenu ustava za vrijeme (predsjedničkog) mandata', napisali su parlamentarni zastupnici u nacrtu zakona koji potpisuju visoki dužnosnici PiS-a.

PiS i njegovi konzervativni saveznici kontroliraju većinu u parlamentu ali izmjenu ustava moraju podržati dvije trećine zastupnika.

Predsjednički izbori zakazani u svibnju obavijeni su neizvjesnošću zbog ograničenja koja je uvela vlada kako bi zaustavila širenje novog koronavirusa.

PiS je do sada tvrdio da želi da se izbori održe, ali da birači ne bi trebali izlaziti na birališta već glasati poštom kako bi se smanjio rizik širenja zaraze.