ZBOG NEISPLAĆENIH DUGOVANJA

Poljoprivrednici iz BiH blokirali granicu s Hrvatskom!

08.08.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Seljački savez FBiH u koordinaciji s federalnim i županijskim poljoprivrednim udruženjima organizirao je danas u 10 sati blokadu graničnih prijelaza Orašje, Izačić, Kamensko i Doljani kao i prosvjed ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu jer su nezadovoljni zbog neisplaćenih dugovanja te uvođenja novih pravila oko podjele poticaja, koja su ocijenili katastrofalnim, javlja Dnevni Avaz

Kako su jučer najavili iz Seljačkog saveza Federacije BiH, prosvjedi su rganizirani na graničnim prijelazima Izačić kod Bihaća, Orašje i Doljani kod Čapljine.

Poljoprivrednici traže isplatu poticaja iz prošle godine, negodujući protiv odluka resornog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića koji je uveo mjere kojim se preferiraju veliki prerađivači kakva je i mesna industrija Lijanovići kojoj je suvlasnik, a ne poljoprivredni proizvođači.

Predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH Dragan Pavlović ocijenio je kako je program poticaja poljoprivredne proizvodnje u BiH katastrofalan za male proizvođače. Po njegovim riječima, ministar Lijanović je od ukupno 50 milijuna maraka (oko 190 milijuna kuna) namijenjenih za poljoprivredu čak 19 milijuna prebacio na stavku ostale potpore.

Pavlović je pojasnio kako će poljoprivrednici na prosvjedu tražiti da im se odmah isplate poticaji za četvrti kvartal iz 2010. i stavljanje programa i pravilnika izvan snage dok se i program i pravilnik ne usuglase s povjerenstvom koje je imenovalo resorno ministarstvo u kojem su predstavnici ministarstva i 10 federalnih udruženja.

'Blokade graničnih prijelaza su trajnog karaktera, odnosno granični prijelazi će biti blokirani sve dok Vlada FBiH ne ispuni navedene zahtjeve', rekao je za Dnevni Avaz predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović.