CIJENA MLIJEKA NEPRIHVATLJIVA

Poljoprivredna komora podržava prosvjed mljekara

18.02.2012 u 17:04

Bionic
Reading

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) stoji iza prosvjeda mljekara te smatra kako su njihovi zahtjevi opravdani, kazali su predstavnici HPK na konferenciji za novinare

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar ponovio je kako se prosvjedi nastavljaju do ispunjenja zahtjeva, no ističe kako ulazi u mljekare nisu blokirani.

Također je kazao kako Savez prihvaća ponudu Dukata za sastankom, spremni su pregovarati.

Vezano uz poruku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da Vlada i ministarstvo neće pregovarati dok se prosvjednici ne povuku, Rešatar kaže kako se tu brani njihovo demokratsko pravo na prosvjede.

Ponovio je kako je za štete koje su nastale zbog neotkupljenog mlijeka kriv Dukat, koji je imao slobodan ulaz u mljekare, a ne kako tvrde, da su bili blokirani.

Glasnogovornik HPK Vladimir Novotny ističe kako mljekari imaju demokratsko pravo na prosvjede, kako hrvatski poljoprivrednici samo žele imati iste uvjete kao što imaju poljoprivrednici u EU, a to znači i da mogu prosvjedovati.

Ono što nudi Dukat, nije EU, to je Balkan, kazao je napominjući kako je Dukat raskinuo promemoriju o otkupnoj cijeni, prema kojoj se ta cijena određuje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU dostupnih u prethodna tri mjeseca preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a.

Ističe kako s terena stižu informacije o podršci mljekarima, kako je moguće širenje prosvjeda i nema razloga da ne dođe do razgovora između proizvođača, prerađivača, ministarstva poljoprivrede, a i Komora želi učestvovati.

Direktor HPK Ivan Katalinić ističe kako Komora stoji iza interesa mljekara, jer je cijena koju nudi Dukat od 2,3 kune za litru mlijeka neprihvatljiva i neodrživa te vodi kolapsu čitave govedarske proizvodnje.

Iznio je podatak da je od 2005. do 2012. u Hrvatskoj broj gospodarstava koja su predavala mlijeko smanjen sa 58 tisuća na 14,5 tisuća.

Smatra također kako je potrebno da sve strane sjednu za stol i pokuša se naći rješenje.

Proizvođači mlijeka prosvjeduju od utorka ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, prosvjedovali su i u Đakovu ispred logističkog centra Dukata, a prosvjed ispred KIM-a u Karlovcu danas je obustavljen.

Traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU.

Prema podacima HAK-a, zbog prosvjeda je prekinut promet na Slavonskoj aveniji od križanja sa Čulinečkom do križanja sa Čavićevom ulicom, u smjeru zapada, državna cesta D43 u Bjelovaru kod tvornice Sirela i Podravska magistrala (D2) na dionici Martijanec-Ludbreg (obilazak je preko Hrženice).